Bacterie ontdekt die obesitas en diabetes aanpakt
De bacterie Akkermansia muciniphila biedt gezondheidsvoordelen voor wie lijdt aan obesitas of overgewicht, en tegelijk aan diabetes type 2. Even uitleggen …
We weten inmiddels dat onze darmmicrobiota (alle micro-organismen die in ons maag-darmstelsel leven; vroeger bekend als ‘darmflora’) een rol speelt in de ontwikkeling van obesitas en diabetes. De microbiota van mensen die aan obesitas lijden, is minder divers: de bacteriestammen in hun darmen vertonen minder variatie dan bij wie niet obees is. Door obesitas wordt deze beperkte variatie nog eenzijdiger. Wetenschappers die onderzoek verrichten naar de behandeling van obesitas en diabetes type 2 zijn dan ook geïnteresseerd in de darmmicrobiota en in de aanvoer van bepaalde darmbacteriën om stofwisselingsstoornissen te behandelen.
Obesitas en overgewicht met diabetes: een gezonde bacterie
Een onderzoeksteam van de Université catholique de Louvain (UCL) heeft de darmbacterie Akkermansia muciniphila ontdekt. Deze bacterie kan nuttig zijn in de strijd tegen het metabool syndroom (dat leidt tot een hoger risico op een beroerte, diabetes en hartaandoeningen). Deze bacterie komt van nature voor in de darmen en is minder talrijk aanwezig bij wie lijdt aan obesitas of overgewicht en tegelijk aan diabetes type 2. Vandaar het idee om deze bacterie te gaan toedienen in onze microbiota. Onderzoek bij dieren heeft aangetoond dat dit diabetes type 2 en obesitas kon voorkomen bij muizen. Onderzoek bij mensen heeft vervolgens geleid tot een bevestiging van de resultaten bij dieren. Het toedienen van deze bacterie in de vorm van een voedingssupplement biedt tal van gezondheidsvoordelen. Zo stelden onderzoekers een betere insulinegevoeligheid vast en een daling van het cholesterolgehalte, alsook een lichte afname van het lichaamsgewicht, de vetmassa, de heupomtrek en de ontstekingsmarkers in de lever.
Komt er binnenkort een voedingssupplement op de markt dat de gezondheid van diabetespatiënten type 2 ten goede komt?
Onderzoek naar een voedingssupplement
Er wordt momenteel onderzoek verricht naar deze bacterie met het oog op de ontwikkeling van een voedingssupplement dat de gezondheid ten goede moet komen van diabetespatiënten type 2. Dit voedingssupplement kan een gezonde aanvulling zijn op hun dieet en behandeling. Datzelfde team van de UCL werkt ook rond een andere bacterie die gunstig kan zijn voor het metabolisme, de Dysosmobacter welbionis. Ze onderzoeken namelijk of de combinatie van deze twee bacteriën zinvol kan zijn bij obesitas en diabetes.
Bron: Depommier C, Everard A, Druart C, et al. Supplementation with Akkermansia muciniphila in overweight and obese human volunteers: a proof-of-concept exploratory study. Nat Med. 2019. doi: 10.1038/s41591-019-0495-2.