logo


 Terug naar blog overzicht

Apitherapie: pollen op uw bord

Wie pollen zegt, denkt onder meer aan bloemen en bijen. Maar wist u dat pollen ook heel interessante eigenschappen hebben die uw lichaam ten goede kunnen komen? Pollen – in korrels of capsules – is een stof die het ontdekken waard is. Een middeltje rechtstreeks uit de bijenkorf. Leve de apitherapie!


Wat zijn nu die pollen die van de tuin overwaaien naar uw ontbijtbord? Pollen of stuifmeel is een oranjegele stof die geproduceerd wordt door de meeldraden van de bloemen. Als deze vluchtige stof in de lucht verspreid wordt, kan hij allergieën veroorzaken. Maar eenmaal geoogst is het een kostbare grondstof voor het lichaam. De bijen verzamelen het stuifmeel in korfjes op hun achterpoten als ze de bloemen bezoeken. Daarna verwerken ze het stuifmeel met de nectar tot kleine bolletjes die de imkers in de bijenkorven verzamelen.

Pollen: boordevol goede eigenschappen

De pollen die de bijen verzamelen, zitten vol elementen die belangrijk zijn voor het menselijk lichaam. Koolhydraten, eiwitten en aminozuren die snel opgenomen kunnen worden, vetten (waaronder essentiële vetzuren), maar vooral vitamines (vooral uit de vitamine B-groep) en bijna 5% mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium en kalium. Verder zitten er in verse pollen nog vijf tot acht melkfermenten, gisten en antioxiderende stoffen.

Pollen is een belangrijke energiebron voor het organisme.

Een winnende combinatie

Une combinaison gagnante

Het is de natuurlijke combinatie van al die eigenschappen die pollen zo bijzonder en ook zo doeltreffend maakt. Zo is het bekend dat vitamine B het energetisch metabolisme en de hersenfuncties bevordert en ondersteunt. Pollen zijn te krijgen in korreltjes, in poeder, in capsules of in bereide vorm (honing). Het best neemt u ze ’s ochtends in met een beetje yoghurt of fruitsap, om de intense, aparte smaak te maskeren. Aangeraden wordt om een kuur te volgen van een maand, bij voorkeur 3 maanden in lente en herfst.

Recept: een krachtontbijt

Voor een smeuïg, heerlijk, gezond ontbijt dat in een mum van tijd klaar is, gaat niets boven een smoothie. Doe er een beetje pollen bij, voor een extra dosis vitaliteit. Haal alvast uw blender boven!

Ingrediënten:

  • 1 kop melk (amandelmelk, havermelk, sojamelk enz.)
  • 1 halve kop fruit, eventueel in stukjes gesneden (bosbessen, mango, rozijnen enz.)
  • 1⁄2 banaan
  • 1 koffielepel pollen
  • Een beetje honing, stevia, agavesiroop of ahornsiroop

Mix alles in de blender tot u een egaal mengsel krijgt. Smakelijk!

U vindt het lekker? Weet dan dat pollen ook prima geschikt zijn voor in uw fruitsalades, vruchtensappen en compotes.


U hebt onze smoothie met pollen uitgeprobeerd? Wat vindt u ervan? Ontdek nog andere gezonde producten en recepten op onze sociale netwerken Facebook en Instagram!