logo


 Terug naar blog overzicht

Als stress zich in je mond gaat nestelen

Stel je even een stresssituatie voor: een examen, een speech voor een groot publiek, een sollicitatiegesprek … Je staat op het punt om te beginnen spreken en je mond voelt droog aan, je tong lijkt dik en je krijgt amper speeksel doorgeslikt … Wat als je te kampen hebt met stressgerelateerde xerostomie?

Xeros … wat? Xerostomie staat voor het onaangename gevoel van een droge mond te hebben. Dit kan gepaard gaan met moeilijkheden om te spreken, te kauwen of te slikken, met een slechtruikende adem en een onaangenaam gevoel in de keel.
Xerostomie komt vaak voor: maar liefst 13 tot 26% van de mannen en 20 tot 46% van de vrouwen heeft er last van.

Droge mond: wat kan de oorzaak zijn?

De speekselafscheiding door de speekselklieren kan worden verstoord door allerlei factoren: leeftijd, bepaalde medicijnen (antidepressiva, angstremmers, bloeddrukverlagende medicatie, antihistaminica …), behandelingen tegen kanker zoals chemotherapie, bepaalde ziektes of infecties … maar ook emoties zoals stress of angst!

Xerostomie en stress: een bewezen verband

Er zijn verschillende onderzoeken gevoerd naar de invloed van stress op het gevoel van een droge mond. Onderzoekers hebben een verminderde speekselproductie vastgesteld bij sommige personen die fysiologische reacties vertonen ten gevolge van stress. Hoewel de onderliggende mechanismen nog niet helemaal helder zijn, kunnen we alvast wel vermoeden dat de speekselklieren tijdelijk verstoord raken door de hormonen die vrijkomen bij stress (cortisol bijvoorbeeld).

Emoties zoals stress en angst kunnen de speekselafscheiding door de speekselklieren verstoren!

Aanzienlijke gevolgen

Spreken, eten, gaatjes in onze tanden voorkomen en onze mond gezond houden: speeksel speelt een cruciale rol in ons dagelijks leven. Een verandering in het speekselvolume kan dan ook leiden tot niet te verwaarlozen gevolgen, zoals:

  • spraakproblemen;
  • kauw-, slik- en verteringsproblemen;
  • een verhoogd risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen;
  • een ontsteking van het mondslijmvlies;
  • problemen met de tandprothese.

Hoe kan je dat gevoel van een droge mond tegengaan?

De hele dag door regelmatig water of een andere suikervrije drank drinken, kan alvast de klachten van de stressgerelateerde vorm van xerostomie verlichten.
Verder zijn er in de apotheek speekselvervangers en vochtinbrengende middelen voor de mond verkrijgbaar in de vorm van kauwgom, mondwater of tandpasta. Deze producten kunnen soelaas bieden op korte termijn. Bij voorkeur neem je ze in net voor het slapengaan of voordat je langdurig aan het woord bent.
Ten slotte vermijd je beter cafeïne, alcohol en tabak, want deze middelen verergeren de klachten van een droge mond.

Bronnen:
- Bulthuis MS & al., Relationship among perceived stress, xerostomia, and salivary flow rate in patients visiting a saliva clinic. Clin Oral Investig. 2018;22(9):3121-3127.
- Gholami N & al., Effect of stress, anxiety and depression on unstimulated salivary flow rate and xerostomia. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2017;11(4):247-252.
- Borahan, Mehmet Oğuz & al. Evaluation of Effects of The Psychological Factors on Saliva. Journal of Marmara University Institute of Health Sciences. Volume: 2, Supplement: 1, 2012.
- Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie

‘Xerostomie’: een mooi woord voor een gevoel dat op z’n minst onaangenaam is. Is het jou al overkomen dat je ‘uitdroogt’ als je een belangrijke, stresserende prestatie moet neerzetten? Deel je verhaal met ons op Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

Protect Gel beschermt en verzacht wonden en aften in de mond
Protefix® Protect Gel

Gel om aan te brengen op de aangetaste zones van het mondslijmvlies, aften en letsels ten gevolge van het dragen van een tandprothese of beugel. De gel brengt eveneens verlichting bij een bloeding of ontsteking van het tandvlees.

Lees meer