logo


 Terug naar blog overzicht

Als oorsmeer tot een oorprop leidt

Gehoorverlies, tinnitus, een verstopt gevoel in het oor of irritatie … De oorzaak van die ongemakken is mogelijk een oorsmeerprop in de gehoorgang. Hoe verwijder je zo’n oorprop en op welke manier voorkom je ze?

Oorsmeer is een natuurlijke substantie die wordt afgescheiden door de talg- en oorsmeerklieren in de gehoorgang van beide oren. Het ziet er gelig en wasachtig uit, en daardoor vinden heel wat mensen het ‘vies’. Oorsmeer heeft nochtans een drievoudige werking: het beschermt het binnenoor doordat stof en bacteriën in het oorsmeer blijven kleven, het smeert de gehoorgang om irritatie te voorkomen en het helpt om de oorwand schoon te maken. Normaal gezien wordt oorsmeer vanzelf naar buiten afgevoerd. Soms hoopt er zich echter een abnormaal grote hoeveelheid oorsmeer op in de gehoorgang van een of beide oren, en dan ontstaat er een prop.

Wat zijn de oorzaken van een oorprop?

Hoe een oorprop ontstaat, verschilt van persoon tot persoon. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 • Een natuurlijke aanleg voor overmatig oorsmeer.
 • Veelvuldig gebruik van wattenstaafjes, waardoor je het oorsmeer dieper in je gehoorgang duwt, soms zelfs tot vlakbij het trommelvlies.
 • Regelmatig gebruik van oordopjes of het dragen van een hoorapparaat, waardoor je meer oorsmeer produceert en wat het oorsmeer eveneens dieper in je gehoorgang duwt.
 • Een nauwe of afwijkende gehoorgang, waardoor het oorsmeer zijn weg naar buiten niet goed vindt.
 • Overmatige haargroei, waardoor het oorsmeer niet vlot naar buiten kan.
 • Dikker en droger oorsmeer bij ouderen, wat dus moeilijker spontaan kan worden afgevoerd.
 • Zwemmen, want oorsmeer zwelt op door contact met water.

Een oorprop? Je kunt er zelf iets aan doen … maar voorzichtig!

Een verstopt oor … Wat nu?

Je kunt daar zelf iets aan doen, op voorwaarde dat je geen geperforeerd trommelvlies hebt. In dat geval loop je het risico op een ontsteking in je binnenoor.
Als dat niet het geval is, let er dan wel op dat je je oor met zachtheid behandelt, want het is een delicaat orgaan. Eerst en vooral gebruik je best een oorspray die het oorsmeer zachter maakt, waardoor het makkelijker naar buiten kan. Aarzel niet om raad te vragen aan je apotheker. Wat je bijkomend kunt doen, is proberen om, met behulp van een spuit of een peertje met lauw water, de oorprop uit het oor los te maken. Bij twijfel consulteer je best je huisarts of een NKO-arts. Die kan nagaan of je effectief een oorprop hebt of dat het om een andere aandoening gaat (bv. een oorontsteking). In het eerste geval kan de prop worden weggenomen met behulp van specifieke instrumenten, door aspiratie, irrigatie of extractie.

Hoe voorkom je dat er een oorsmeerprop ontstaat?

 • Vermijd het gebruik van wattenstaafjes. Je oren reinigen onder de douche doe je het best door je oorschelp en de ingang van je gehoorgang te wassen met je vingers en wat zeepwater. Klaar is Kees!
 • Let extra op een goede hygiëne van je gehoorgang als je vaak last hebt van een oorprop. Er bestaan speciale sprays om die zone te reinigen.
 • Steek geen voorwerpen voor langere tijd in je oor (oortjes …).
 • Draag beschermende oordopjes tijdens het zwemmen.

Heb je soms last van een oorprop? Neem een kijkje op Facebook en Instagram om nog meer tips voor een goede oorhygiëne te ontdekken!

 

Gerelateerde producten

earClin® Spray 3en1

De speciale 3-in-1-formule van earClin® Oorspray behandelt de drie meest voorkomende oorklachten. 1) Reinigt het oorkanaal. 2) Voorkomt en verlicht jeuk door overmatig oorsmeer. 3) Lost oorproppen op en verwijdert oorsmeer. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 3 jaar die last hebben van overmatig oorsmeer, en voornamelijk voor wie een hoorapparaat of oordoppen draagt.

Lees meer