Alles over calorieën
‘Calorieën’ … Vier lettergrepen die vaak vervloekt worden door mensen die op hun lijn letten of willen afvallen. Maar wat zijn calorieën nu precies? Ontdek deze meeteenheid!
oorspronkelijk was de calorie (cal) een meeteenheid die in de natuurkunde werd gebruikt. Het is de hoeveelheid warmte die nodig is om de temperatuur van 1 gram water met 1 graad Celsius te verhogen onder normale atmosferische druk. Maar laten we onze lessen natuurkunde even vergeten!
Een calorie, wat is dat?
Vandaag de dag is ‘kilocalorie’ (kcal), ook wel bekend als ‘de grote calorie’, het meest gebruikte begrip in de voeding. En hoewel ‘calorie’ en ‘kilocalorie’ in de volksmond vaak door elkaar worden gebruikt, is het tweede in werkelijkheid het equivalent van 1000 calorieën. De term wordt gebruikt als eenheid om het volgende uit te drukken:
- de energiebehoeften van ons lichaam: het lichaam heeft energie nodig voor essentiële functies zoals celvernieuwing, spijsvertering, spier-, hart- en ademhalingsfuncties, enz. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hebben de meeste mannen en vrouwen een dagelijkse behoefte van respectievelijk 2500 en 2000 kcal. Deze waarden kunnen echter toenemen naarmate er meer lichaamsbeweging is (zwaar werk, sporttraining, enz.).
- het energieverbruik van ons lichaam: bijvoorbeeld, door één uur schoon te maken, verbrand je ongeveer 250 kcal (wat dus een verlies is) en door één uur te gaan joggen, verbruik je ongeveer 500 kcal.
- de energiewaarde van het voedsel dat we binnenkrijgen: dat vind je bijvoorbeeld terug op voedseletiketten.
Voedsel en hun caloriewaarden
De calorische waarde van de verschillende voedingsmiddelen die we eten, wordt berekend op basis van de macronutriënten. Deze laatste worden beschouwd als ‘energetische’ voedingsstoffen, omdat ze het lichaam voorzien van de energie die het nodig heeft. Hiertoe behoren:
- koolhydraten: 4 kcal per 1 gram
- eiwitten: 4 kcal per 1 gram
- vetten: 9 kcal per 1 gram
Alcohol behoort vanzelfsprekend niet tot de voedingsstoffen, maar levert ook energie aan het lichaam: 7 kcal per gram.
Op dieet? Ga dan niet enkel af op de caloriewaarde van je voeding.
Aankomen of afvallen: een kwestie van energiebalans
Een beetje wiskunde! Jouw energiebalans is het verschil tussen de hoeveelheid calorieën die je inneemt en de hoeveelheid die je verbruikt. Er zijn drie mogelijke scenario’s:
- de balans is positief: d.w.z. je inname is groter dan je verbruik. Als gevolg daarvan neemt je lichaamsgewicht toe, omdat overtollige energie in je lichaam wordt opgeslagen in de vorm van vetweefsel.
- de balans is negatief: d.w.z. je inname is lager dan je verbruik. Als gevolg daarvan neemt je lichaamsgewicht af, omdat je lichaam de energie die in het vetweefsel is opgeslagen, gebruikt om zijn energiebehoefte te dekken.
- de balans is in evenwicht: d.w.z. dat je inname en je verbruik gelijk zijn. Hierdoor blijft je gewicht stabiel.
Goede vs. slechte calorieën
Zo heeft een klein blokje melkchocolade evenveel calorieën als een sinaasappel (ongeveer 50) en zullen hun waarden dus gelijk zijn. De sinaasappel zal je echter wel vezels en vitamines leveren … wat niet het geval is met melkchocolade!
Kies dus voor gezonde calorieën, bijvoorbeeld afkomstig uit (gedroogd) fruit, groenten en peulvruchten. En vermijd bewerkte en gesuikerde voedingsmiddelen, want die bevatten ‘lege’ calorieën, omdat ze weinig of geen essentiële voedingsstoffen leveren die bijdragen aan je gezondheid.
Een tip als je duurzaam wenst af te vallen: laat je begeleiden door een diëtist. Zoals je intussen weet, wordt het afgeraden om alleen af te gaan op de caloriewaarde van de voedingsmiddelen die je eet. Zorg voor genoeg variatie en houd rekening met de voedingswaarde van de voedingsmiddelen.
Zo, (kilo)calorieën hebben nu geen geheimen meer voor jou! Wil je nog meer te weten komen over voeding? Aarzel dan niet om lid te worden van onze Facebook– en Instagrampagina!
Gerelateerde producten
Prodia® broodbeleg Choco
Prodia® Choco is het ideale broodbeleg voor mensen die mager, suikervrij, lactosevrij en/of glutenvrij willen eten. Bevat minder dan 3,6 g vet en 152 calorieën per 100 g, dat is 90% minder vet en 75% minder calorieën dan traditioneel broodbeleg.
Lees meer