logo


 Terug naar blog overzicht

7 tips om thuiswerken goed aan te pakken

Wat voor velen een jaar geleden amper ter sprake kwam, is ondertussen uitgedraaid tot het nieuwe normaal: thuiswerken. Je persoonlijke levenssfeer omtoveren tot een efficiënte werkplek kan op verschillende manieren. We zetten hier graag enkele tips op een rijtje!

Een aanzienlijk aantal Belgen doet aan telewerken tegenwoordig(1). De overgang naar een nieuwe manier van werken is echter voor de ene al wat makkelijker dan voor de andere. Gelukkig zijn er een aantal hulpmiddelen die deze aanpassing soepeler doen verlopen(2)(3).

Zo kan je optimaal thuiswerken:

1 Voorzie een eigen werkruimte

Werken aan de keukentafel of sofa klinkt wellicht verleidelijk, maar is verre van een lange termijn oplossing. Werk liefst in een aparte, opgeruimde ruimte aan een bureau om je focus te bewaren.

2 Geef aandacht aan ergonomisch werken

Ergonomisch werken houdt in dat je fysieke en mentale werkomgeving aangepast is aan je persoonlijke behoeftes en comfort. Zeker bij langdurig thuiswerken zorgt een goede ergonomie voor een hogere efficiëntie terwijl lichamelijke klachten voorkomen worden. Het gebruik van een ergonomische opstelling van bureau en stoel stimuleert alvast een gezonde werkhouding. Maar ook een laptopstandaard op ergonomische hoogte en een extra toetsenbord of beeldscherm doen wonderen voor je houding. Praat met je werkgever over de mogelijkheden.

Je hoofd heeft af en toe rust nodig om zijn focus te kunnen behouden

3 Maak een duidelijke planning

Zo weet je precies wat je in je werkweek moet klaarspelen. Uiteindelijk is dit toch ook wat je op kantoor zou doen? Meer nog, het geeft rust wanneer je je werkschema mooi afgewerkt krijgt.

4 Neem fatsoenlijke pauzes

Snel achter je computer een boterham naar binnen spelen kan op het eerste zicht een goed idee lijken om tijd te winnen. Je hoofd heeft echter af en toe rust nodig om zijn focus te kunnen behouden. Wanneer je je planning maakt, plan dan ook bewust rustmomenten in waarbij je zelfs even kan gaan wandelen of een stukje fietsen.

5 Zorg voor voldoende beweging

Lange periodes van zitten kan je best regelmatig onderbreken. Zo voel je je minder moe en kan je je achteraf ook beter concentreren. Los daarvan is beweging in het algemeen ook bevorderlijk voor de gezondheid. Er is dus geen enkel excuus om niet ieder halfuur even recht te staan of wandelend te telefoneren. Ook de fles water in de keuken laten staan in plaats van op je bureau, zodat je tekens over een weer moet lopen om je glas bij te vullen, is een handige manier om weer wat meer te bewegen.

6 Contacteer regelmatig je collega’s

Eén van de grootste uitdagingen van thuis werken is vaak het gemis van collega’s. Gelukkig zijn er talloze digitale oplossingen om te communiceren waaronder Zoom, Teams, Skype, WhatsApp en Google meet. Maak hier gebruik van! Bel, chat en vergader op regelmatige basis zodat je het teamgevoel stimuleert en toch vanop afstand samen werkt.

7 Drink voldoende water

Het blijft belangrijk om voldoende gehydrateerd te blijven om te vermijden dat je jast krijgt van hoofdpijn of andere klachten.

Thuiswerken en je privéleven

Thuiswerken heeft ongetwijfeld uitdagingen, maar ook voordelen. Zo heb je meer flexibiliteit, meer vrije tijd omdat je reistijd wegvalt en is het makkelijker om een balans tussen werk en privé te vinden. Bovendien blijkt uit onderzoek dat thuiswerkers vaak productiever zijn, en efficiënter te werk gaan.

Bronnen
 (1)In cijfers, telewerken, https://www.telewerken.be/in-cijfers, website bezocht op 11/02/2021.
 (2)Thuiswerken: 9 tips om efficiënt en productief te blijven, Dries De Schutter, https://www.vonknetwerk.be/thuiswerken-9-tips-om-efficient-en-productief-te-blijven, gepubliceerd op 16/03/2020.
 (3)Vlaams instituut gezond leven, 10 tips voor fit en gezond thuiswerk, https://www.gezondleven.be/nieuws/10-tips-voor-fit-en-gezond-thuiswerk, gepubliceerd op 24/03/2020.
   

Hoe ervaar jij thuiswerken? Deel jouw tips en help zo andere lezers met onze Facebook en Instagram community!

Gerelateerde producten

VISIO-MAX

Het voedingssupplement Visio-MAX is geschikt voor iedereen die zijn ogen zwaar belast door langdurig en veelvuldig werken voor een beeldscherm. Verzacht gevoelige en vermoeide ogen, en ondersteunt bovendien de weerstand dankzij een zorgvuldig samengestelde formule met zink, selenium en vitamine C. Bevat daarnaast ook bosbessenextract, en is van nature rijk aan polyfenolen, luteïne en zeaxanthine.

Lees meer