logo


 Terug naar blog overzicht

5 tips om ’s winters buiten te sporten

Tijdens de wintermaanden schiet de motivatie om buiten te sporten er vaak wat bij in … Het is echter heel gezond. Waarom en hoe kan je in de winter volop de gezondheidsvoordelen plukken van sporten in de buitenlucht? We leggen het even voor je uit!

Sport je niet meer buiten? Jammer, want dat is nochtans een echte opkikker voor je gezondheid in de winterperiode. Lichaamsbeweging is goed voor je mentaal welzijn: dankzij sport – en met name duursport – komt endorfine vrij, ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd. Dit hormoon zorgt voor geluks- en genotsgevoelens, waardoor je minder lijdt onder stress en angst. Het gaat eveneens depressieve gevoelens tegen bij een winterdip.

Sporten versterkt ook je lichamelijke conditie: in de winter zijn de dagen korter en dan kan sport zorgen voor een gezonde vermoeidheid. Daardoor raak je vlotter in slaap, wat belangrijk is om te recupereren. Ten slotte tonen studies aan dat buiten sporten het immuunsysteem meer versterkt dan wanneer je binnen aan sport doet.

Lichaamsbeweging in de buitenlucht versterkt ons immuunsysteem

1. Ik zorg voor een goede sportuitrusting

Om te voorkomen dat je kou krijgt en doorweekt thuiskomt na je work-out, bereid je je best goed voor en trek je sportkledij aan die geschikt is bij koud weer, regen en wind. Vergeet ook niet de nodige accessoires om goed zichtbaar te zijn bij valavond. Doe geen meerdere dikke lagen kledij over elkaar aan, maar investeer liever in technische kledij die ontworpen is voor ‘slecht weer’ en die je afschermt van regen en koude, die snel droogt en water afstoot. Een goede outfit voor een winterse fietstocht bijvoorbeeld? Een fietsbroek (of ‘wielrennersbroekje), een zogenaamde ‘thermische’ fietsshirt, lange handschoenen, overschoenen, een nekwarmer en waarom geen windjack.

2. Ik kies de juiste sport

Actief wandelen, nordic walking, snelwandelen, hiken, dynamisch wandelen … wandelsporten zijn ideale winterse sportactiviteiten voor buiten. Met deze sporten warmt je lichaam immers geleidelijk aan op en behoud je die lichaamswarmte gedurende de hele activiteit. Vermijd daarentegen activiteiten waarbij je weinig energie verbruikt, zoals stretching, of activiteiten die heel sterk schommelen in intensiteit.

3. Ik ben gemotiveerd want ik sport in groep

Met vrienden of tijdens groepslessen buiten …  Samen met anderen sporten is een doeltreffende truc voor meer motivatie! Als we weten dat anderen op ons wachten om samen te gaan sporten, is het veel moeilijker om een work-out te skippen.

4. Ik stel een persoonlijk doel voorop om op koers te blijven

Een andere motivatietip om ‘s winters naar buiten te trekken om te sporten: streef een doel na. Je kan bijvoorbeeld de uitdaging aangaan van een eerste fietswedstrijd, een triatlon- of loopwedstrijd in de lente. En de winterperiode kan je benutten om daarvoor te trainen!

5. Ik motiveer mezelf met een beloning na de inspanning

Door een opkikkertje voor na de training voor ogen te houden, kan je motivatiepeil enorm de hoogte ingaan tijdens je winterse work-out. Je kan een cocoonmomentje inplannen om te recupereren, een lekker warm bad met essentiële oliën, een aflevering van je favoriete serie, een gezonde en lekkere snack (zoals een bowl cake, een suiker- en vetarm taartje dat klaar is na 5 minuutjes in de microgolfoven).

Bron:
Warburton DER, Bredin SSD. Health benefits of physical activity: a systematic review of current systematic reviews. Curr Opin Cardiol. 2017 Sep;32(5):541-556. doi: 10.1097/HCO.0000000000000437. PMID: 28708630.

En jij? Hoe vind jij je motivatie om buiten te blijven sporten in de winter? Kom en deel je tips op onze Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

GLUCOPUR

Glucose in poeder. Energiebron bij grote lichamelijke en/of geestelijke inspanningen.

Lees meer