logo


 Terug naar blog overzicht

5 tips om je handen en voeten ’s winters te verwennen

Koude, ijzige wind … In de winter krijgt onze huid heel wat te verduren. En vooral dan de handen, aangezien die het meest worden blootgesteld aan het gure winterweer. Maar ook onze voeten zien af in de winter. Hoe kunnen we daarom de uiteinden van ons lichaam goed verzorgen?

1. Hydrateer

De talgklieren beschermen onze huid dankzij de talglaag die ze afscheiden. In de winter zijn onze talgklieren echter minder actief. De natuurlijke beschermlaag wordt dunner, waardoor het vocht in de huid sneller verdampt. De droge omgevingslucht, in combinatie met de centrale verwarming, verergeren dit vochtverlies.

De goede reflex? Breng een hydraterende en herstellende crème of olie aan op je huid. Een geweldig winters ritueel! Warm het product eerst goed op in je handen en masseer daarna je huid. Zo dringt het beter in. Belangrijk: vergeet ook de plekjes tussen je tenen en vingers niet.

2. Scrub

In de winter werkt de exfoliatie van de huid, een natuurlijk proces waarbij dode opperhuidcellen worden verwijderd, niet op volle toeren. Als gevolg daarvan blijven dode, droge huidcellen langer op de huid kleven. Resultaat: een dof, oneffen laagje.

De goede reflex? Om je huid hydraterende producten beter te doen opnemen, maak je je huid eerst glad met een scrub, ook wel ‘peeling’ genoemd. Door te scrubben haal je de bovenste laag dode huidcellen weg. Wrijf echter niet te hard, want dat kan de onderliggende laag van je huid beschadigen en irritatie veroorzaken. Kies dus voor een milde scrub en gebruik een product met fijne, afgeronde korreltjes.

3. Gebruik lauw water

Heb je net een fikse winterwandeling gemaakt of de hele dag gewerkt? Dan klinkt een warm bad echt zalig … Maar opgepast, want dit heerlijke moment is niet goed voor je huid. Water onttrekt – hoe tegenstrijdig dat ook klinkt – vocht aan je huid, vooral als het water te warm is.

De goede reflex? Stel de temperatuur van je bad- of douchewater in tussen 32 en 34°C. Gebruik daarbij een neutrale zeep met een pH-waarde van 5,5. Zeep met dezelfde pH-waarde als de huid laat het natuurlijke huidvet intact. Droog je handen en voeten steeds goed af.

Breng een hydraterende crème aan, een geweldig winters ritueel!

4. Trek beschermende handschoenen aan

Een proper huis is fijn om in te leven … maar intensief contact met huishoudproducten zoals detergent en bleekwater tasten de beschermbarrière van je huid aan. Na een poetsbeurt durven gevoelige handen rood uit te slaan.

De goede reflex? Gebruik afwas- en schoonmaakproducten die zacht zijn voor de huid. Eczeem aan de handen? Dan trek je best handschoenen aan alvorens je thuis of op het werk aan de slag gaat met irriterende producten zoals afwasmiddelen, prikkelende groenten of fruit (aardappelen, uien, citrusvruchten …) of bijtende producten.

5. Vermijd wol

Wollen handschoenen en sokken zijn warm, maar ze kunnen de huid irriteren. De scherpe vezels kunnen de huid beschadigen door wrijving, druk of krabben.

De goede reflex? Draag geen wollen handschoenen of sokken. Katoenen sokken zijn een goed alternatief, net zoals winddichte leren handschoenen. Vermijd ook te nauwsluitende kleding die gemaakt is van ruwe of synthetische materialen.

Wil je nog meer tips om te stralen van kop tot teen? Ga dan naar onze rubriek «Schoonheid» op deze blog! En word ook lid van onze Facebook en Instagram-community.

Gerelateerde producten

VitaDermologie® Ultra Hydraterende Voetbehandeling

De VitaDermologie®-sokken werden speciaal ontwikkeld om de huid van je voeten grondig te hydrateren. Ze bevorderen de celvernieuwing, voeden en beschermen de huid om de effecten van veroudering, droogheid en ruwheid tegen te gaan.

Lees meer