logo


5 tips om gezond te aperitieven, drankjes met zakoeski’s

Alcohol, frisdrank, chips, vleeswaren, geroosterde en gezouten pindanootjes … Een standaard aperitief is een echte caloriebom! Ontdek alternatieven die een pak gezonder zijn, uiteraard zonder dat je aan genot hoeft in te boeten tijdens dit ontspannend moment …

1. Gezond aperitieven: alcoholvrije alternatieven

Vervang de stuk voor stuk erg calorierijke alcoholische dranken, frisdranken en industriële fruitsappen door groentesappen, zoals tomatensap.

Andere gezonde alternatieven:

  • kombucha, een koolzuurhoudende drank die ontstaat uit de fermentatie van thee en suiker en door een symbiose van gist en bacteriën;
  • kefir, een drank gemaakt van kefirkorrels die gefermenteerd zijn in melk, water of fruitsap.

Deze twee drankjes zijn een bron van verteringsenzymen. Ze brengen bepaalde chemische reacties teweeg en bevorderen zo de spijsvertering.

Inspiratie nodig?

  • Voor een natuurlijke softdrink, kan je aan waterkefir het sap toevoegen van een geperste citroen of limoen en een beetje geraspte gember.
  • Ander gezond en licht aperitiefdrankje: zelfgemaakt gearomatiseerd bruiswater met citroensap, geraspte gember of muntblaadjes.

Kombucha is een gezond drankje voor een sprankelend aperitief

2. Een aperitief van snackgroenten met een licht sausje

Denk eens aan groenten voor je aperitiefhapjes. Kerstomaatjes, komkommer- en wortelstaafjes, radijs- of bloemkoolroosjes, paprikareepjes, selderstengels, babymaiskolven, witlofblaadjes … Varieer naar hartenlust.

Heel wat groenten zijn heerlijk om rauw te eten. Serveer ze met wat hummus of met een licht sausje waar je ze in kan dippen.

Enkele ideetjes: kwark met aromatische kruiden (bieslook, munt, basilicum …), kwark met stukjes zongedroogde tomaat of olijf, kokosmelk met curry.

3. Gezonde zakoeski’s of canapeetjes als aperitiefhapjes

Verras je gasten met koude zakoeski’s, een culinair hapje uit de Russische keuken op basis van vis (gemarineerde of gerookte haring), eieren, visvulling of groenten. Je kan ook een canapé op basis van geroosterd volkorenbrood serveren met gerookte zalm of met tonijn. Zulke hapjes zorgen voor een verzadigd gevoel en toch heb je amper vet binnen.

4. Ongeroosterde en ongezouten noten: een goede keuze als aperitief

Eet liever eens ongeroosterde en ongezouten amandelen, walnoten, cashewnoten, hazelnoten in plaats van traditionele aperitiefkoekjes of chips. Oliehoudende noten en zaden zijn niet alleen rijk aan vezels en mineralen maar zijn ook erg gezond door hun hoog gehalte aan onverzadigde vetten (de ‘goede’ vetten).

5. Aperitiefglaasjes, de paradepaardjes van een gezond aperitief

Ze zijn heel populair en vormen een prima alternatief voor de calorierijke hartige bladerdeeghapjes. In deze miniglaasjes voeren groenten immers de boventoon.

Een voorbeeld van een gezond en heerlijk aperitiefglaasje: rauwe rode biet met gemalen hazelnoot (voor 4 personen):

  • 1 gepelde en geraspte rauwe biet
  • 4 soeplepels gemalen hazelnoot
  • 2 soeplepels notenolie
  • 1 soeplepel sherryazijn
  • 1 bosje verse kervel, peper en zout.(1)

Je kan dit hapje ook serveren in een ijskoud soepglaasje.

Bron
 (1)Door Nathalie Vogtlin, ‘Verrines minceur’, Éditions First, 2012. 

Gezonder aperitieven, ben jij daarvoor te vinden? Heb je al wat geëxperimenteerd? Vertel ons je tips en tricks op onze Facebook en Instagram!

Gerelateerde producten

DIGEST-OK

Voor mensen met een moeilijke spijsvertering. Formule op basis van enzymen (lactase, alpha-galactosidase, amylase, protease, lipase, hemicellulase), glutamine en heemst. DIGEST-OK zorgt ervoor dat de afbraak van zowel lipiden, eiwitten, zetmeel als lactose wordt geoptimaliseerd. Heemst zorgt voor een natuurlijke bescherming van het maagslijmvlies en helpt de vertering te ondersteunen.

Lees meer