logo


 Terug naar blog overzicht

5 redenen om ‘ja’ te zeggen tegen bio

Je vrienden eten bio, de winkel verkoopt bio … De laatste jaren hebben de zogeheten bioproducten hun plaatsje in onze consumptiegewoontes veroverd. Maar loont het wel écht de moeite om je te wagen aan deze trendy voeding? Jazeker! En wel om deze vijf redenen.

1. Ja, voor de smaak

Goed nieuws voor de lekkerbekken onder ons: bioproducten zitten boordevol smaak. Dat geldt vooral voor groente en fruit. Biologische teelt legt hen geen windeieren. Ze krijgen rustig de tijd om in volle grond te groeien, genieten van de zonnestralen en de ochtenddauw. Dat is wel anders bij de klassieke teelt, waar ze noodgedwongen verder moeten rijpen als ze al in de vrachtwagen liggen! Bio-appels en biotomaten worden pas geplukt wanneer ze echt rijp zijn. Ze hebben een heerlijk aroma en bevatten veel meer smaak. Pure verwennerij voor je smaakpapillen!

2. Ja, voor je gezondheid

bio-article

Wie bio zegt, zegt ‘stop’ tegen pesticides, chemische meststoffen, groeihormonen, antibiotica enz. Dat resulteert in op en top natuurlijke producten, zonder vervuilende stoffen op ons bord. Biologische producten zitten bovendien bomvol vitamines en mineralen. Dat komt natuurlijk doordat ze pas later zijn geoogst en ze dus veel langer konden laven aan de voedingstoffen van Moeder Aarde. Wie biologische producten consumeert, geniet kortom van de ontegensprekelijke voordelen voor de gezondheid.
Eerlijk, het is even zoeken naar voldoende bewijsmateriaal, maar eind 2017 heeft een studie in opdracht van het Europees Parlement uitgewezen dat biologische voeding goed zou zijn tegen allergieën, eczeem, overgewicht en zelfs ontwikkelingsachterstand bij kinderen.

3.Ja, voor de lokale producent

Gewoonlijk smullen we van een Argentijnse peer in mei en eten we een Marokkaanse tomaat in december. Oké, maar wist je dat die voedingsmiddelen, voordat ze op ons bord belanden, er een ongelooflijk vervuilend traject hebben opzitten? Waarom geef je seizoensgroenten en -fruit van bij de landbouwer in de buurt eens geen kans? Dat zou pas solidair en gezellig winkelen zijn. Appels in maart, kersen in juli en broccoli in oktober: smullen maar!

4.Ja, voor onze planeet

De gewone landbouw ligt maar van één ding wakker: meer produceren, meer verkopen. Dat is niet alleen slecht voor ons bord, maar ook voor de wereld om ons heen. De bodem erodeert en pesticides vervuilen niet alleen het grondwater maar ook de lucht die we inademen … Biologische landbouw wil beperkt produceren op vlak van hoeveelheid, maar beter produceren op vlak van kwaliteit – mét respect voor de natuur. Hoe dan precies? Wel, onder meer door de bodem te bevruchten met dierlijke of plantaardige, maar altijd organische grondstoffen (bv. mest of compost, niet met vervuilende chemicaliën) of door minder water te gebruiken.

5.Ja, voor ons bewustzijn

Wie biologisch eet, dénkt ook vaak biologisch. Je streeft al gauw een gezondere levenswijze na, maar niet alleen aan tafel! Biologisch leven, dat betekent: denken aan het milieu en strijden tegen vervuiling en chemische producten. Biologische kweekmethodes stimuleren, en dus meer respect opbrengen voor dieren (door hen meer ruimte te bieden, bijvoorbeeld). Landbouwers steunen, zodat ze van hun beroep kunnen leven. Biologisch leven is een mindset die de gekende productie- en consumptiepatronen in vraag durft te stellen en mens én natuur opnieuw op de eerste plaats zet.


Je ziet, bio is enorm veelzijdig! Ben je ook overtuigd? Heb je nog andere redenen om ‘ja’ te zeggen tegen bio? Ken je leuke recepten op het ritme van de seizoenen? Twijfel niet en deel ze via onze sociale media!

Gerelateerde producten

Glutenvrije bio crackers met tomaat en paprika
Bioproducten

Ben je een en al bio? Bij Revogan vind je een uitgebreid en gezond gamma aan gecertificeerde bioproducten!

Lees meer