logo


 Terug naar blog overzicht

40 jaar en nog altijd topfit!

40 worden (en zijn)… velen onder ons beschouwen het als een keerpunt. Daarop is “Het leven begint maar bij 40!” een vaak gehoorde repliek. Goed nieuws: dat is niet zomaar een holle slagzin.


Als je tien bent, kan de wekker ’s morgens niet vroeg genoeg afgaan op de dag van je verjaardag. Joepie: eindelijk mag je bij “leeftijd” voortaan twee cijfers noteren! Tien jaar later kun je volop genieten van je vrijheid, want je bent officieel geen tiener meer. Op je 30ste begint je leven zich te stabiliseren en zit je boordevol plannen. 40 is een belangrijke kaap, en bovendien de start van een bijzonder verrijkende levensfase.

Het leven begint pas écht op je veertigste.

Een nieuwe fase

“Veertig is min of meer de helft van je leven”, legt trendwatcher en consumentenpsycholoog Herman Konings uit. “Daarom wordt dat getal vaak als een keerpunt beschouwd, een moment om even stil te staan bij de grote levensvragen: Wie ben ik? Waar sta ik? Wat wil ik?”. En terwijl je stilstaat bij die vragen, bedenk dan dat er tal van redenen zijn waarom het leven pas écht op je veertigste begint. Hier enkele tips om met succes deze nieuwe levensfase aan te vatten.

Leef gezond

Voorbij de veertig begint het lichaam te veranderen: de vetreserves verplaatsen zich meer naar de buik, de botten worden brozer… Stilaan geraken onze fysiologische parameters over hun hoogtepunt heen. Maar geen paniek: het is perfect mogelijk om fit en gezond te blijven! Enkele kleine veranderingen in je huidige levensstijl volstaan:

  • Beweeg! Alle bewegingen tellen mee: stofzuigen, schilderen, tuinieren, de trap nemen… .
  • Eet veel groenten en fruit: ze zijn rijk aan antioxidanten, die veroudering tegengaan.
  • Snoep zo weinig mogelijk suiker en vetrijke snacks en desserts.
  • Zoek een goed evenwicht tussen magere eiwitten (bijvoorbeeld in vis en gevogelte) en trage koolhydraten (bijvoorbeeld in volkorenbrood, rauwkost en bonen).

De jaren na je veertigste verjaardag zijn de mooiste jaren.

Straal

“Voor velen zijn de jaren na de veertigste verjaardag de mooiste jaren, want we hebben een look gevonden die bij ons past en waar we ons goed bij voelen”, vertelt Herman Konings. Bovendien is onze huid nog niet aangetast door de tand des tijds en hebben we nog geen ouderdomsvlekken. Trouwens, als we onze huid goed verzorgen, schatten mensen ons vaak nog maar in de dertig! Hier onze tips:

  • Weinig zon. Tot 90% van de huidveroudering is het gevolg van de schadelijke effecten van UV-straling. Als je toch de zon opzoekt, gebruik dan een zonnecrème die ook beschermt tegen UVA-stralen, want die zijn verantwoordelijk voor huidveroudering.
  • Samen met blootstelling aan de zon, is roken een van de grootste vijanden van onze huid. Het veroorzaakt plooitjes rond de mond, een grauwe gelaatskleur…
  • Eet regelmatig tomaten, rood en blauw fruit. Tomaten bevatten lycopeen, en rood en blauw fruit bevatten flavonoïden, allemaal bestanddelen waar je een stralende huid van krijgt.


Je bent 40 geworden of nadert de kaap? Hoe beleef je die overgang? Wat zijn de positieve kanten? Deel je ervaringen gerust op onze sociale netwerken: Facebook en Instagram!