Yoga: een gezonde boost voor lichaam en geest
Yoga is een uitstekende activiteit voor een betere lichamelijke en mentale gezondheid. Hoe oud of fit je ook bent! Ontdek de effectief bewezen gezondheidsvoordelen van yoga.
Yoga is een oude spirituele kunst met diepe wortels in de Indische filosofie. De huidige ‘westerse’ yoga is uitermate heilzaam voor het lichaam en ontspant de geest. De hatha-yoga is er erg populair. Dit is een eerder fysieke yoga die de focus legt op de ‘pranayama’s’ (controle- en ademhalingsoefeningen). Daarna worden ‘asana’s’ (yogahoudingen, die fysieke inspanning vergen) beoefend, en ten slotte is er de ‘savasana’ (rustperiode).1
Yoga vermindert stress en zorgt voor een betere mentale gezondheid2,3
Wie aan yoga doet, kan beduidend minder gevoelens van stress, angst en depressie ervaren. Wie yogales volgt in groep kan zich bovendien minder eenzaam gaan voelen.
Yoga, goed voor je hart
Doordat yoga het stressniveau doet dalen, zorgt het eveneens voor minder aanmaak van bepaalde hormonen die kunnen leiden tot een hogere bloeddruk, hyperglycemie en tot de vorming van vetafzetting in de bloedvaten.4
Zo kan yoga niet alleen je bloeddruk verlagen, maar ook je hartritme vertragen. Yoga beoefenen wordt ook in verband gebracht met een lager gehalte van je cholesterol en triglyceriden, en met een betere werking van het immuunsysteem.5
Er bestaan heel wat vormen van yoga, en dat maakt dat elk van ons aan yoga kan doen en er de gezondheidsvoordelen van kan hebben
De kunst van goed slapen dankzij yoga6
Het is bewezen dat wie aan yoga doet sneller zal inslapen en tevens ‘dieper’ slaapt. Dat komt zowel door het beoefenen van de activiteit zelf, als door het rustgevende mentale effect en het afnemen van stress.
Voor een betere nachtrust is met name yoga ‘nidra’ aangewezen. Dit is een geleide meditatievorm, eveneens gekend onder de naam ‘yogische slaap’.
Kracht, lenigheid, houding1,3,7
Sommige vormen van yoga zijn erg fysiek en leiden tot een betere spiertonus. Merk op dat zelfs de zachtste vormen, zoals hatha-yoga, toch ook kunnen zorgen voor meer kracht en uithouding.
De algemene sterkere spiertonus dankzij yoga gaat op natuurlijke wijze hand in hand met een betere houding.Als je aan yoga doet, zal je je overigens meer bewust worden van je lichaam, wat ervoor zorgt dat je een betere houding zal aannemen.
Volle bewustzijn en gewichtscontrole7
Bij volle bewustzijn (of ‘mindfulness’) breng je je aandacht naar wat je op dat huidige moment beleeft, zonder te oordelen. Wie aan yoga doet, is bewezen meer ‘mindful’, met name wat betreft voeding. Als je mindful eet, word je je zonder te oordelen bewust van de fysieke en emotionele sensaties die je ervaart tijdens de maaltijd.
Als je aan yoga doet en mindful eet, luister je beter naar je lichaam. Je wordt alerter voor hongersignalen en zal sneller voelen dat je verzadigd bent. Zo kan je dan weer gewicht verliezen en een gezond gewicht behouden.
Yoga kan ontstekingen verminderen8
Over het algemeen vermindert yoga – meerdere vormen, licht of heel intensief, een korte of lange sessie – de onstekingsmarkers bij heel wat chronische aandoeningen, zoals artrose.
Overtuigd van de vele gezondheidsvoordelen van yoga? En als je nu eens de daad bij het woord zou voegen? Over heel België worden er cursussen georganiseerd, en verenigingen zoals de Yoga Federatie kunnen je doorverwijzen naar lesgevers in jouw buurt.
Gerelateerde producten
COENZYME Q10 120 mg
Co-enzym Q10 is een natuurlijke component die voorkomt in onze voeding en waarvan de lichaamseigen productie vermindert met de leeftijd. Deze formule, verrijkt met vitamine B1 en B6, draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en ondersteunt de goede werking van het hart. Ideaal in geval van kortstondige vermoeidheid en voor mensen met een drukke levensstijl.
1Yoga: What You Need To Know. NIH. 2Shohani M. et al., The Effect of Yoga on Stress, Anxiety, and Depression in Women. Int J Prev Med. 2018 Feb 21;9:21. doi: 10.4103/ijpvm.IJPVM_242_16. PMID: 29541436; PMCID: PMC5843960. 39 Benefits of Yoga. John Hopkins Medecine. 4Kivimäki M., Steptoe A. (2018) Effects of stress on the development and progression of cardiovascular disease. Nat Rev Cardiol. doi: 10.1038/nrcardio.2017.189. 5Cramer H. et al. (2014) Effects of yoga on cardiovascular disease risk factors: a systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. doi: 10.1016/j.ijcard.2014.02.017. 6Moszeik, E.N., von Oertzen, T. & Renner, KH. Effectiveness of a short Yoga Nidra meditation on stress, sleep, and well-being in a large and diverse sample. Curr Psychol 41, 5272–5286 (2022). 7Yoga benefits beyond the mat. Harvard Health Publishing. September 8, 2021. 8Djalilova D.M. et al., Impact of Yoga on Inflammatory Biomarkers: A Systematic Review. Biological Research For Nursing. 2019;21(2):198-209.