Ga naar de inhoud

Witte moerbei: een bondgenoot om glucosepieken te beheersen

Witte moerbei: een bondgenoot om glucosepieken te beheersen

Verschillende studies wezen uit dat extracten van witte moerbeibladeren kunnen helpen om na een koolhydraatrijke maaltijd de glucosepieken te verlagen. Een kostbare eigenschap, want hoe meer je je bloedsuikerspiegel onder controle houdt, hoe beter je je hongergevoel en eventuele vermoeidheid na het eten kunt beheersen. Tot grote tevredenheid van je metabolisme!

Over de heilzame werking van plantenextracten en hun bioactieve bestanddelen is nog lang niet alles bekend. De laatste jaren werd veel onderzoek verricht naar de bladeren van de witte moerbei en hun vermogen om glucosepieken te reguleren door de opname van koolhydraten te vertragen. Die eigenschap zou kunnen helpen om een onevenwichtige bloedsuikerspiegel beter te beheersen.

Wat zijn glucosepieken en wat doen ze met onze gezondheid?

Glucosepieken, of ‘suikerpieken’, zijn snelle stijgingen van het suikergehalte in het bloed na het eten van koolhydraten. Bij het eten van voedingsmiddelen met veel koolhydraten (snoep, zetmeel of zelfs bepaalde fruitsoorten) worden de koolhydraten afgebroken tot glucose dat in de bloedbaan terechtkomt. De pancreas reageert daarop door insuline vrij te geven, een hormoon dat de cellen helpt om de glucose te absorberen. Die glucose wordt gebruikt als brandstof voor het lichaam of wordt opgeslagen. Daarom spreken we na een koolhydraatrijke maaltijd ook van insulinepieken. Vooral als ze vaak voorkomen, kunnen die een negatieve invloed hebben op het lichaam:
onmiddellijke effecten: vermoeidheid en slaperigheid omdat de glucosepiek een plotse daling van de energie kan veroorzaken; groter hongergevoel na snelle schommelingen van de glucosespiegel waardoor je ter compensatie meer gaat eten (eetbuien);
langetermijneffecten1,2: verhoogd risico op diabetes type 2; ontsteking en vroegtijdige veroudering (oxidatieve stress), processen die het risico op chronische ziekten kunnen verhogen; verstoring van de mechanismen voor gewichtsregulering (met mogelijke gewichtstoename, vooral in de buik).

In vele delen van de wereld wordt de witte moerbei gekweekt vanwege zijn voedings- en geneeskundige kwaliteiten

Wat is witte moerbei en hoe reguleert het glucosepieken?

De witte moerbei (Morus alba) is oorspronkelijk afkomstig uit Azië. De boom wordt al duizenden jaren gekweekt voor zijn bladeren – het voedsel van de zijderups – en voor zijn eetbare vruchten. Hij kan 10 tot 20 meter hoog worden. De getande, lichtgroene bladeren zijn ovaalvormig. De vruchten, moerbeibessen genoemd, lijken op frambozen en zijn eetbaar zodra ze rijp zijn. In de traditionele geneeskunde worden witte moerbeibladeren van oudsher gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen zoals diabetes en luchtweginfecties en zelfs om ontstekingen te verzachten. Vandaag de dag zien we de witte moerbei in vele delen van de wereld waaronder Azië, Europa en Noord-Amerika. De boom is dan ook zeer gegeerd vanwege zijn voedings- en geneeskundige kwaliteiten.
Witte moerbeibladeren zijn bijvoorbeeld rijk aan 1-deoxynojirimycine (DNJ), een stof die bekend staat om zijn hypoglycemiërende eigenschappen (die de glucosespiegel in het bloed verlagen). DNJ remt de enzymen die de koolhydraten afbreken tot enkelvoudige suikers. De glucose wordt langzamer opgenomen in het bloed en de bloedsuikerpieken blijven lager. Die eigenschap maakt van de witte moerbei een potentiële bondgenoot bij het beheersen van de glucosespiegels. Hij zou een gunstig effect kunnen hebben als onderdeel van een evenwichtige voeding om de suikerpieken onder controle te houden.3,4,5,6

Witte moerbei en bloedsuikercontrole: enkele praktische tips3,4

De bevindingen van de onderzoeken naar de effecten van witte moerbei in het dagelijks leven kunnen op verschillende manieren worden toegepast om de suikerpieken beter te beheersen: via de voeding, met voedingssupplementen of door andere leefgewoonten aan te kweken.
1. Neem extracten van moerbeibladeren in de vorm van voedingssupplementen. Eén van de gemakkelijkste manieren om de hypoglycemiërende effecten van witte moerbei te benutten, is het nemen van voedingssupplementen op basis van moerbeibladextract. Deze supplementen kunnen bijzonder nuttig zijn vóór koolhydraatrijke maaltijden om postprandiale glucosepieken (die optreden na het eten) te beperken. Controleer echter altijd de aanbevolen hoeveelheid!
2. Kies voor voeding met een lage glycemische index. Behalve voedingssupplementen worden ook voedingsmiddelen met een lage glycemische index aanbevolen. Onder meer groenten, volle granen en magere eiwitten (kipfilet, tonijn, kabeljauw, gekookte ham, eieren, enz.) geven de glucose slechts langzaam af in het bloed. Gecombineerd met witte moerbei-extracten helpen ze om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden op lange termijn. Tip: combineer altijd vezelrijke voeding (groene groenten, peulvruchten) met complexe koolhydraten (quinoa, bruine rijst) om glucosepieken zoveel mogelijk te beperken.
3. Baseer je eetgewoonten op de voedselvolgorde. Volgens het praktisch advies is het raadzaam om eerst vezelrijk voedsel te eten en daarna pas koolhydraten. Gecombineerd met het gebruik van witte moerbei zou die gewoonte de positieve effecten op de regeling van de bloedsuikerspiegel optimaliseren.
4. Lichaamsbeweging na de maaltijd. Ook matige lichaamsbeweging na de maaltijd, zoals wandelen in een stevig tempo, helpt om de bloedsuikerspiegel te stabiliseren. Een beetje beweging na een koolhydraatrijke maaltijd zorgt ervoor dat een deel van de glucose rechtstreeks wordt opgenomen in de spieren en de impact op de bloedsuikerspiegel beperkt blijft.
Raadpleeg voor een goede bloedsuikercontrole en gezondheidsmonitoring in het algemeen steeds je arts en indien nodig ook een specialist. Zij kunnen je helpen om de juiste stappen te zetten naar een beter welzijn van je organisme.

Ben je gevoelig voor glucosepieken? Wat doe jij om ze onder controle te houden? Heb je de voordelen van witte moerbei al eens geprobeerd? Deel je ervaringen op onze Facebook en Instagram!

Witte moerbei: een bondgenoot om glucosepieken te beheersen

Gerelateerde producten

GLUCOSE-OK

Glucose-OK® bevat een witte moerbei-extract waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het de afbraak van koolhydraten tot 40% reduceert. Hierdoor neemt het lichaam minder glucose op, voorkomt het een glucose en insuline piek na een koolhydraatrijke maaltijd. De niet-verteerbare koolhydraten zorgen voor een verzadigingsgevoel, verminderen cravings en hongergevoel, en dragen bij aan een gezonde darmflora als prebiotics. Chroom draagt bij tot de instandhouding van een stabiele bloedsuikergehalte. In synergie met gezonde voeding en beweging, ondersteunt Glucose-OK® mensen in hun traject naar een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Glucose-OK® is een complete formule met Vitamine C dat bijdraagt tot collageenvorming voor de normale werking van de bloedvaten en net als de Vitamine B12 een rol heeft in het energieleverend metabolisme.

GLUCOSE-OK
1L. Monnier, C. Colette: «Postprandial and basal hyperglycaemia in type 2 diabetes: Contributions to overall glucose exposure and diabetic complications». Diabetes Metab, 2015 Dec, 41(6 Suppl 1):6S9-6S15. doi: 10.1016/S1262-3636(16)30003-9.
2E. Bonora, M. Muggeo: «Postprandial blood glucose as a risk factor for cardiovascular disease in Type II diabetes: the epidemiological evidence». 2001, Diabetologia, 44:2107-2114.
3P.S. Thondre, I. Butler, J. Tammam, I. Achebe, E. Young, M. Lane, A. Gallagher: «Understanding the Impact of Different Doses of Reducose® Mulberry Leaf Extract on Blood Glucose and Insulin Responses after Eating a Complex Meal». Nutrients, 2024, 16(11), 1670; https://doi.org/10.3390/nu16111670
4M. Lown, R. Fuller, H. Lightowler, A. Fraser, A. Gallagher, B. Stuart, Ch. Byrne, G. Lewith: «Mulberry-extract improves glucose tolerance and decreases insulin concentrations in normoglycaemic adults». . PLoS ONE, Feb 2017, 12(2): e0172239. doi:10.1371/ journal.pone.0172239.
5G. Venugopal, R. Dash, S. Agrawal, S. Ray, Pr. Kumar Sahoo, B. Ramadass: «A Novel Nutraceutical Supplement Lowers Postprandial Glucose and Insulin Levels upon a Carbohydrate-Rich Meal or Sucrose Drink Intake in Healthy Individuals». Nutrients, 2024, 16(14), 2237; https://doi.org/10.3390/nu16142237.
6S. Chen, M. Xi, F. Gao, M. Li, T. Dong, Z. Geng, Ch. Liu, F. Huang, J. Wang, X. Li, P. Wei, F. Miao: «Evaluation of mulberry leaves’ hypoglycemic properties and hypoglycemic mechanisms». Front. Pharmacol., 06 April 2023, Volume 14, https://doi.org/10.3389/fphar.2023.1045309.