Weinig honger in de zomer? Ontdek hoe je bij warm weer gezond blijft eten!
In de zomer is inspiratie voor de maaltijden vaak ver te zoeken. De temperaturen klimmen en de eetlust neemt af … Dit fenomeen is te wijten aan ons metabolisme en is volkomen normaal. Toch is het belangrijk dat we gezond blijven eten.
Waarom hebben we in de zomer soms zoveel dorst? En waarom hebben we tegelijk ook minder eetlust? Dit is allemaal terug te brengen tot temperatuur, of die nu ‘meteorologisch’ is of te maken heeft met onze eigen warmteregulatie. Wanneer het kwik in de zomer fors stijgt, moet ons metabolisme hard werken. Denk maar aan een hittegolf. Dit is een risicovolle situatie voor mensen met hart- en vaatproblemen, een nieraandoening en/of ademhalingsproblemen1. Maar ook een gezond lichaam lijdt onder de gevolgen van grote hitte. Weinig honger in de zomer? Ontdek hoe je bij warm weer gezond blijft eten!
Veel dorst en weinig honger: een ‘hot topic’2,3
De gemiddelde lichaamstemperatuur is 36,5 tot 37,5°C. Als die temperatuur door een verandering in onze omgeving stijgt of daalt, reageert ons organisme via ons thermoregulatiesysteem4.
Bij hoge temperaturen koelt het lichaam vanzelf af via transpiratie. Zweet ontsnapt via de zweetklieren om het lichaam af te koelen. Dat mechanisme kan aan de basis liggen van het dorstgevoel dat we in de zomer hebben en dat om correcte hydratatie vraagt.
Maar bij grote hitte doet ons organisme vaak nog iets anders. Het ‘pauzeert’ de vertering om zwaar verteerbare gerechten te vermijden. Want de vertering verbrandt calorieën wanneer we iets eten, en daardoor stijgt de temperatuur van ons lichaam (thermogenese). Het gevolg: onze eetlust neemt af. Een hormoon dat een rol speelt in de eetlust – ghreline of het ‘hongerhormoon’ – zou een centrale functie vervullen in dit mechanisme dat de lichaamstemperatuur moet verlagen5.
Heel wat zomerfruit en -groenten die veel water bevatten komen gewoon uit België!
Sinaasappel, komkommer of munt in je water
Met de juiste voeding kun je je lichaam helpen zijn temperatuur op peil te houden. Hydratatie is het belangrijkste en bovendien kinderspel: je moet drinken en eten! Maar niet eender wat …
Water blijft de beste drank in de zomer. Ons lichaam bestaat voor gemiddeld 65% uit water. Vind je het ‘moeilijk’ om water te drinken? Geef het een lekker smaakje en varieer daarin. Een schijfje sinaasappelsap bij het ontbijt, een plakje komkommer ‘s middags en enkele muntblaadjes in de namiddag … Die smaken zijn heerlijk verfrissend. Verse, magere melk is zo nu en dan ook een goed en voedzaam alternatief als je dorst hebt.
Doe het wel rustig aan met zogenaamde ‘zomerdrankjes’ zoals rosé of bier. Als je te veel alcohol drinkt, ga je zelfs uitdrogen. Hetzelfde met frisdrank, ook al doe je er ijsblokjes bij. De hoge dosis calorieën (om te verbranden) zal je lichaamstemperatuur weer doen stijgen.
In de zomer: evenwichtige voeding en hydratatie2,6
Ons lichaam heeft ondanks die kleine eetlust in de zomer wel voedingsstoffen nodig om goed te functioneren. Het blijft dus belangrijk – hoge temperaturen of niet – dat je evenwichtig blijft eten (proteïnen, koolhydraten, vetten, vezels, …). Vermijd wel zwaar verteerbare voeding. De magere proteïnen van kip of vis zijn bijvoorbeeld makkelijker verteerbaar dan vettig vlees (zoals lams- of rundvlees).
Je kunt je lichaam gehydrateerd houden met voeding die veel water bevat, zoals fruit en groenten. Ze bevatten gemiddeld 75 tot 95% water. De grote kampioenen? Dat zijn komkommer (96%), selderij (95%), bindsla (95%), courgette (94%), watermeloen (92%), pompelmoes (89%), perzik (88%), wortel (88%) en appel (84%). Veel van die vruchten en groenten zijn trouwens van het seizoen én van eigen bodem!
Fruit en groenten leveren ook nog eens essentiële voedingsstoffen. Vitamine C (in kiwi, aardbei, kruidkers, paprika, sinaasappel, …) zal niet alleen de huid beschermen7, maar geeft je puffende lichaam in de zomer ook een flinke oppepper.
Recepten
Recepten die voldoen aan uw specifieke dieetbehoeftes
Een gezond en gevarieerd is de basis, daarin geloven wij heel sterk. Hierbij kan u enkele recepten terugvinden die voldoen aan uw specifieke dieetbehoeftes.
Hebt u zelf interessante recepten dat u wilt delen op onze site?
Contacteer ons via de contactpagina.
1Les vagues de chaleur et leurs effets sur la santé - Ministère du travail, de la santé et des solidarités (sante.gouv.fr), 25 juin 2024, https://sante.gouv.fr/sante-et-environnement/risques-climatiques/article/les-vagues-de-chaleur-et-leurs-effets-sur-la-sante 2"As summer heat cranks up, our appetites may cool off", American Heart Association, 26/06/2024, https://www.heart.org/en/news/2024/06/26/as-summer-heat-cranks-up-our-appetites-may-cool-off 3M N Sawka, W A Latzka, R P Matott, S J Montain, «Hydration effects on temperature regulation», Int J Sports Med . 1998 Jun:19 Suppl 2:S108-10. doi: 10.1055/s-2007-971971. 4Daniel I. Sessler, «Thermoregulatory defense mechanisms». Crit Care Med 2009;37 (7 suppl):S203–10. 5Takahiro Sato, Kanae Oishi, Daisuke Koga, Takanori Ida, Yusuke Sakai, Kenji Kangawa & Masayasu Kojima, «Thermoregulatory role of ghrelin in the induction of torpor under a restricted feeding condition», 13/09/2021, Nature, Scientific Reports 11, Article 17954. 6«Ensemble d'outils destiné aux enseignants du cours FOD2180», 2014, Alberta.ca Education. 7Wang Kaiqin, et al., Role of Vitamin C in Skin Diseases. Frontiers in Physiology 2018; Vol 9. DOI: 10.3389/fphys.2018.00819.