Tips om je ogen goed te verzorgen
Om zo lang mogelijk optimaal te kunnen zien, is een goede ooghygiëne heel belangrijk. Het beste wat we je voor gezonde ogen kunnen aanraden, is een evenwichtige voeding en welbepaalde oefeningen. Wanneer je een beeldscherm gebruikt, kan je je ogen beschermen door de lichtblootstelling goed te regelen.
Voor je ogen gelden eigenlijk dezelfde gezondheidstips als voor je hele organisme! Je ogen verdienen net zoveel zorg als je lichaam en dus doe je er goed aan om enkele dagelijkse gewoonten aan te kweken: gezonde voeding en doelgerichte oefeningen. Het gaat immers om het welzijn van je gezichtsvermogen.
De juiste voeding voor gezonde ogen1,2
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan bepaalde voedingsstoffen kunnen bijdragen tot de gezondheid en het welzijn van je ogen. Vooral in het mediterrane dieet vinden we voedingsstoffen met een antioxiderende en ontstekingsremmende werking. Een overzicht van de belangrijkste voedingsstoffen en hun bronnen.
Luteïne en zeaxanthine: deze carotenoïden zijn essentiële maculaire pigmenten om het netvlies te beschermen tegen schade veroorzaakt door blauw uv-licht en vrije radicalen. Met hun antioxiderende eigenschappen zouden ze helpen om bepaalde oogziekten te voorkomen (cataract, leeftijdsgebonden maculadegeneratie).3 Waar vind je ze: in groene bladgroenten zoals boerenkool, spinazie en broccoli.
Bètacaroteen en vitamine A: wist je al dat wortelen goed zijn voor je ogen? Dat zit zo: wortelen zijn rijk aan bètacaroteen (een pigment dat een voorloper is van vitamine A) en vitamine A, die essentieel zijn voor een goed nachtzicht en de algehele gezondheid van het netvlies. Waar vind je ze: in wortelen, zoete aardappelen, pompoenen en mango’s.
Vitamine C en E: dit zijn krachtige antioxidanten die de oogcellen beschermen tegen oxidatieve stress. Wetenschappelijke studies hebben bevestigd dat vitamine C bijdraagt aan de gezondheid van de ogen. Het vermindert meer bepaald het risico van cataract en vertraagt de progressie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Waar vind je ze: in citrusvruchten, paprika’s, kiwi’s en noten (bijvoorbeeld amandelen).
Zink: dit mineraal is essentieel voor de algehele gezondheid, maar ook voor het functioneren van het netvlies. Volgens de wetenschappelijke literatuur helpt zink om leeftijdsgebonden maculadegeneratie te voorkomen.4 Waar vind je het: in zeevruchten (bijvoorbeeld krab), mager vlees en peulvruchten.
Omega-3: deze vetzuren dragen bij tot de preventie van het droge-ogensyndroom en verminderen het risico op retinopathie. Waar vind je ze: in vette vis zoals zalm, tonijn en makreel.
Evenwichtige voeding en lichaamsbeweging zijn goed voor je lichaam én voor je ogen!
Oefeningen voor gezonde ogen
Rust en relaxatie van je ogen.5,6 Om je gezichtsvermogen te beschermen, moet je de lichtblootstelling goed beheren. Werk je voor een beeldscherm? Dan is het belangrijk dat je regelmatig een pauze neemt. De 20-20-20-regel bijvoorbeeld houdt in dat je om de 20 minuten 20 seconden lang kijkt naar iets dat zich op 20 voet (6 meter) afstand bevindt. Dat helpt tegen digitale oogvermoeidheid en tegen droge ogen veroorzaakt door een langdurige blootstelling aan een beeldscherm. Jezelf beschermen tegen oogstress door videospelletjes, dat kan je leren!
Algemene lichaamsbeweging.7 Studies tonen aan dat regelmatige lichaamsbeweging zoals wandelen, fietsen of zwemmen de bloedsomloop kan verbeteren, ook van de ogen, en het risico op oogziekten kan verminderen. Matige lichaamsbeweging helpt om de intraoculaire druk te verlagen, wat gunstig kan zijn voor mensen met een glaucoomrisico.
Blootstelling aan natuurlijk licht.6 Tijd buiten doorbrengen zou vooral bij kinderen de progressie van myopie (bijziendheid) vertragen. Vergeet echter niet om je zonnebril op te zetten om je ogen te beschermen. Directe blootstelling aan uv-stralen kan immers het netvlies beschadigen.
Zie je slecht of heb je vragen over de gezondheid van je ogen? Raadpleeg dan altijd eerst een arts voordat je je voeding aanpast, voedingssupplementen gaat innemen of met oogoefeningen begint.
Gerelateerde producten
VISIO-MAX
Visio-MAX is door zijn unieke samenstelling geschikt voor personen met gevoelige en droge ogen en personen die hun ogen zwaar belasten (pc, tv, fel zonlicht, lenzen, … ). Visio-MAX is een zorgvuldig samengestelde formule met bosbessenextract, van nature rijk aan polyfenolen en hooggedoseerd luteïne en zeaxanthine. 100% natuurlijke kleuren.
1Dana Sparks, «Eating for Eye Health». July 30, 2014, Mayo Clinic, https://newsnetwork.mayoclinic.org/discussion/eating-for-eye-health/. 2Joobin Khadamy, «Nutrients for Eye Health and Disease Management». American Academy of Ophthalmology, EyeWiki, https://eyewiki.org/Nutrients_for_Eye_Health_and_Disease_Management. 3Chew EY, Clemons TE, Agron E, Domalpally A, Keenan TDL, Vitale S, Weber C, Smith DC, Christen W, for the AREDS2 Research group, «Long-term outcomes of adding Lutein/Zeaxanthin and Omega-3 Fatty Acids to the AREDS Supplements on Age-Related Macular Degeneration Progression: AREDS2 Report #28». JAMA Ophthalmology. June 2, 2022. 4Daniel Organisciak, Paul Wong, Christine Rapp, Ruth Darrow, Alison Ziesel, Rekha Rangarajan, John Lang, «Light-Induced Retinal Degeneration Is Prevented by Zinc, a Component in the Age-related Eye Disease Study Formulation». Photochem Photobiol. 2012 Nov-Dec; 88(6): 1396–1407. 5«Safeguarding your sight». Harvard Medical School. February 22, 2011. 6Lauren Steinheimer, Dr Melody Huang O.D., «10 Ways to Improve Your Eye Health & Eyesight». Feb 20, 2024, Vision Center Org. 7«Exercise Improves Retinal Health». Nov 11, 2021, Mahajan Laboratories, Department of Ophthalmology, Stanford Medicine University.