Ga naar de inhoud

Honing

Hoe maken bijen honing?

Honing maken begint bij het opzuigen van nectar uit kleurige bloeiende bloemen door een werkbij. Deze kleverige vloeistof bestaat uit sporenelementen, suikers en mineralen. De werkbij slaat het nectar op in haar honingmaag, een reservoir ter hoogte van de slokdarm. Wanneer de honingmaag volzit, vliegt ze terug naar haar werkkast waarna een fascinerend productieproces volgt …

In de werkkast geeft de bij haar nectar, van mond tot mond, door aan andere jongere bijen. Bij dat proces worden er telkens speeksel aan de nectar toegevoegd. Dat speeksel bevat enzymen en goede bacteriën. De enzymen breken de suikers af tot glucose en fructose en de bacteriën zorgen voor de lange houdbaarheid. Na dit proces wordt de honing in honinggraten opgeslagen, gedroogd door het wapperen van de vleugels en afgesloten met een dun laagje was.

De imker kan beginnen oogsten!

Honing als natuurlijke bron van voedingsstoffen

Honing is een bijzonder gezond voedingsmiddel. Let wel: niet alle honing is dezelfde. Tegenwoordig wordt honing doorgaans verkregen met een extractor (centrifuge) en erna verhit. Dat is een snelle methode, maar hierdoor vermindert in grote mate de kwaliteit en de smaak van de honing.
Koudgeperste honing wordt verkregen door een veel (erg veel!) trager proces, waarbij de temperatuur niet wijzigt en een manuele honingpers gebruikt wordt. Op deze wijze behoudt de honing zijn natuurlijke eigenschappen.

Melapi Honing

Honing is een natuurproduct zonder bewaarmiddelen, toevoegingen, kleurstoffen of artificiële aroma’s. Honing heeft veel troeven voor onze gezondheid. Het zit boordevol vitaminen, mineralen, koolhydraten, enkelvoudige suikers en is rijk aan antioxidanten. Als sinds oudsher wordt het gebruikt als schoonheidsproduct of als natuurlijke remedie tegen allerlei kwaaltjes.

Tijm Honing

Deze waardevolle kruidenhoning werd geoogst op wilde tijmplanten. Fijn kristallig met typische tijmsmaak. Bijzonder goede antiseptische werking. Samen met gedroogde tijm vaak gebruikt voor het maken van hoestsiroop.

  • Gekend om zijn weldoende inwerking op de luchtwegen.
  • Bevat antioxidanten.
  • Oogst: April-Juni.
  • Oorsprong:  EU-honing.

Acacia Honing

De lange bloeitijd van acaciabomen ligt aan de oorsprong van deze uitstekende lente honing. Zijn kleur is helder, met een goudgele tint. Terecht de lieveling van vele honingliefhebbers wegens zijn delicate, zachte en fijne smaak. Deze honing werd onverhit behandeld en verpakt. Alle waardevolle stoffen zijn dus ongeschonden bewaard gebleven.

  • Gekend om zijn weldoende inwerking op de luchtwegen.
  • Bevat antioxidanten.
  • Oogst: lente.
  • Oorsprong: EU-honing.

Manuka Honing

Een donkere honing afkomstig van de zeldzame Manukaplant uit Nieuw-Zeeland (synoniemen: Tea tree, Leptospermum scoparium , Leptospermum polyglaifolium). In de Maori geneeskunde wordt Manuka al eeuwenlang gebruikt voor zijn heilzame eigenschappen.

  • Krachtige honing.
  • Zeer sterke antibacteriële eigenschappen door het hoge methylglyoxaalgehalte (MGO) -> NPA 5+ = MGO 83+
  • Perfect voor de verlichting van neus-, keel  – en ooraandoeningen.
  • Oorsprong: Nieuw-Zeeland.