Histamine
Wat is histamine?
Histamine is een stof die in ons lichaam aangemaakt wordt uit aminozuren. Het is belangrijk bij heel wat processen. Zo biedt het bescherming tegen schadelijke stoffen en indringers, regelt het de lichaamstemperatuur en stimuleert het de bloedcirculatie en ademhaling. Histamine kan ook voorkomen in voedsel. Ons lichaam kan moeite hebben met grote hoeveelheden histamine waardoor er klachten kunnen ontstaan zoals: jeuk, roodheid, irritatie van de huid, neus, keel en longen. De individuele tolerantie voor deze stof varieert.
Hoe wordt histamine afgebroken in ons lichaam?
Histamine wordt opgeslagen in de witte bloedcellen op plaatsen in het lichaam die in contact staan met de longen en het maagdarmkanaal. Het wordt in ons lichaam afgebroken door 2 enzymen: diamine-oxidase (DAO) en histamine-N-methyltransferase (HNMT). Soms kunnen er te weinig enzymen aanwezig zijn of kunnen de enzymen niet voldoende afbreken. Als gevolg hiervan zal histamine in ons lichaam opstapelen en kunnen er klachten ontstaan.
Histaminose, histamine-intolerantie en histamineovergevoeligheid
Histaminose wil zeggen dat er te veel histamine in het lichaam aanwezig is, ongeacht de oorzaak ervan.
Bij een histamine-intolerantie is er een teveel aan histamine doordat de enzymen die zorgen voor de afbraak, onvoldoende werken of aanwezig zijn.
Er kunnen ook klachten ontstaan door een te hoge productie in ons lichaam, een overmatige inname van histaminerijke voeding of voeding die histamine vrijmaakt, een voedselvergiftiging of een verstoorde afbraak van histamine die niet te wijten is aan de enzymen. In dat geval spreken we van histamineovergevoeligheid.
Om teveel histamine in het lichaam te voorkomen kan er aanbevolen worden om bepaalde voedingsmiddelen te vermijden.
Welke producten bevatten histamine?
Voeding rijk aan histamine
• schimmelkazen, oudere kaassoorten
• parmezaanse kaas
• zure room, kwark, yoghurt
• vis, varkensvlees, lamsvlees
• producten met gist
• olijven
• chilipoeder
• kaneel
• kruidnagel
• nootmuskaat
• vanille
• champignons
Histaminevijmakers
• alcohol
• suiker
• aardbei
• banaan
• ananas
• druiven
• kiwi
• vijgen
• citrusvruchten
• chocolade, cacao
• noten en zaden
• schaal- en schelpdieren
• verse spinazie
• rode bieten
• tomaten
TIP: Naast voedingsmiddelen die histamine bevatten, zijn er ook voedingsmiddelen die ons lichaam stimuleren om histamine zelf vrij te geven, dit noemen we histaminevrijmakers.