Prikkelbare darm: welke behandeling?
Een opgeblazen gevoel, buikloop, verstopping … Het prikkelbaredarmsyndroom veroorzaakt heel wat onaangename chronische spijsverteringsproblemen. Het syndroom is gelukkig niet levensbedreigend, en zijn de symptomen bovendien eenvoudig te verzachten.
Iedere persoon die te kampen heeft met het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) vertoont verschillende – maar wel telkens chronische – symptomen. Het gaat daarbij om buikpijn en transitproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, buikloop, verstopping of afwisselend buikloop en verstopping.
Diagnose door uitsluiting
Bepaalde pathologieën, zoals de ziekte van Crohn, coeliakie of darmkanker, veroorzaken dezelfde symptomen als het PDS. Daarom kan de gastro-enteroloog niet meteen de diagnose PDS stellen, maar controleert de arts een hele reeks criteria om mogelijke ernstige ziekten uit te sluiten.
Om de diagnose in de juiste richting te leiden, wordt gebruikgemaakt van een eenvoudige vragenlijst. Zolang je geen alarmerende symptomen vertoont, zoals gewichts- verlies, bloed- en slijmverlies in de stoelgang of nachtelijke symptomen, kunnen ernstige ziektes worden uitgesloten. Tot slot voert de gastro-enteroloog, afhankelijk van je leeftijd en familiale antecedenten, aanvullende onderzoeken uit (bloedafname, endoscopie …).
“Bestaat er de mogelijkheid om alle symptomen van PDS te behandelen, dankzij Detoxner PDS intensief.”
Verschillende oorzaken
De oorzaken van het PDS zijn nog niet met zekerheid achterhaald en worden dan ook nog steeds onderzocht. Momenteel luidt de meest aannemelijke verklaring als volgt: het syndroom duikt op wanneer de dunne darm er niet meer in slaagt bepaalde moleculen van sommige voedingsstoffen, zoals lactose in melk, te verteren. Bijgevolg zitten de moleculen ergens in de darm, waar ze door de darmbacteriën worden opgenomen. Die bacteriën stoten gas uit en vermenigvuldigen zich. Dat veroorzaakt een opgeblazen gevoel, constipatie, buikkrampen, winderigheid of zelfs buikloop.
Waarom werkt de dunne darm niet meer naar behoren?
Ofwel omdat je iets eet dat de darm niet bevalt, en bovendien in een veel te grote hoeveelheid. Je kunt dan wel een deel van de opgenomen moleculen verteren, maar niet alles. Ofwel als gevolg van een enzymtekort. Bepaalde enzymen zouden eigenlijk de voedingsstoffen moeten afbreken, maar zijn niet meer of slechts weinig aanwezig in de dunne darm.
Enkele tips
Er bestaat vooralsnog geen specifieke behandeling om te genezen van het prikkelbaredarmsyndroom. Wel kunnen de volgende tips je helpen om de symptomen onder controle te houden:
- Pas je voeding aan: zoek uit welke voedingsstoffen de verteringsproblemen veroorzaken en eet of drink ze niet meer of met mate.
- Behandel de symptomen: gebruik laxeermiddel in geval van verstopping, neem een middel tegen diarree als je diarree hebt. Nu bestaat er echter ook de mogelijkheid om alle symptomen van PDS tegelijkertijd te behandelen. Detoxner PDS helpt de voornaamste klachten van PDS te verminderen, corrigeert en optimaliseert de natuurlijke darmflora, en verbetert daardoor de levenskwaliteit.
- Vermijd factoren die het alleen maar erger maken: koffie, tabak, maar ook stress stimuleren de samentrekkingen van de darm.