Ga naar de inhoud

Mindful drinking: proost op alcoholvrije drankjes!

Mindful drinking: proost op alcoholvrije drankjes!

Dry January in januari of Tournée Minérale in februari: aan het begin van het jaar worden we naar goede gewoonte herinnerd aan het belang van verantwoord alcoholgebruik. Met de komst van nieuwe gezondere, verfijndere én smakelijkere varianten zitten alcoholvrije drankjes in de lift. Tijd voor ‘mindful drinking’!

Wat is ‘mindful drinking’? In ‘mindful drinking’ herkennen we het begrip ‘mindfulness’, dat sinds enkele jaren erg hip is. Tegenwoordig wordt het ook toegepast op de consumptie van alcoholische dranken en zet het ons opnieuw aan het denken over ons eigen gebruik ervan. Het idee hierachter? Onthouding is niet de bedoeling, maar er zeker van zijn dat je écht zin hebt in alcohol en er ook verantwoord mee omgaat.

Is alcohol verenigbaar met gezondheid en welzijn?

‘Mindful drinking’ bewijst dat onze levensstijl verandert. We passen ons gedrag aan omdat we steeds meer aandacht schenken aan de negatieve impact van alcohol op onze gezondheid (alcohol zou minstens zeven soorten kanker veroorzaken!1) en op die van anderen. Denk bijvoorbeeld aan het wegverkeer (in België waren er in 2022 4.224 ongevallen met alcohol2) of aan de sociale schade die alcoholgebruik veroorzaakt. Daarnaast proberen verschillende bewustmakingscampagnes (Dry January, Tournée Minérale), initiatieven rond volksgezondheid en strengere regels ons alcoholgebruik binnen de perken te houden. Zo krijgen alcoholvrije dranken een steeds moderner en verantwoorder imago en weten ze in het bijzonder jonge professionals en aanhangers van een gezonde levensstijl te bekoren.

De verbeterde smaak en kwaliteit van alcoholvrije producten zijn cruciaal voor hun succes

Waarom we geen nee zeggen tegen alcoholvrije dranken

Willen we onze sociale interacties voortaan combineren met alcoholvrij, dan moeten die drankjes natuurlijk wel aantrekkelijk zijn! Vroeger lieten we ze vooral links liggen omdat hun smaakprofiel als ondermaats werd beoordeeld. Investeringen in onderzoek (met name naar de dealcoholiseringsprocessen) en ontwikkeling hebben de kwaliteit en diversiteit van deze producten (wijnen, cocktails, bieren3 of andere gefermenteerde dranken) echter verbeterd, waardoor de zintuiglijke ervaring die van alcoholische dranken sterker benadert. Alcoholvrije dranken trekken voortaan een steeds breder en nieuwsgierig publiek aan dat bewust bezig is met zijn gezondheid en niet meer alleen mensen die om de een of andere reden al dan niet tijdelijk geen alcohol mogen drinken.

Alcoholvrij boomt in België

De sector van de alcoholvrije dranken zit in ons land in de lift, zowel bij de ontwikkeling van nieuwe alcoholvrije dranken als bij de non-alcoholische alternatieven voor de traditionele bieren, wijnen en gedistilleerde dranken. Eind november 2024 al had een supermarktketen 40% meer alcoholvrije bieren verkocht dan in 2023! In diezelfde periode wees een studie van de Belgische Horecafederatie erop dat ongeveer 30% van hun klanten voortaan geen alcohol meer drinkt.4 Zullen de Belgen hun geliefde bier – een van hun grote specialiteiten – dan uiteindelijk de rug toekeren? Volgens Belgian Brewers, de Belgische brouwersfederatie, is dat zeker niet het geval. De Belgische brouwers blijven hun assortiment uitbreiden en zitten inmiddels al aan 100 verschillende alcoholvrije bieren!5 Door de interesse in alcoholvrij komen echter ook nieuwe specialiteiten op de markt. Lokale producenten en start-ups (zoals Rish en Botaniets) komen innovatief uit de hoek met originele alternatieven, die vaak te rijmen zijn met het concept van ‘mindful drinking’. Dat is bijvoorbeeld het geval bij gefermenteerde dranken, zoals kefir en kombucha, die in sommige Parijse toprestaurants worden aangeprezen als echte grands crus6. Gezondheid!

Ben jij ook al gezwicht voor alcoholvrij? Deel jouw favoriete drankjes op onze Facebook en Instagram!

Mindful drinking: proost op alcoholvrije drankjes!

Gerelateerde producten

CARL JUNG MOUSSEUX 0,75l zonder alcohol

Productomschrijving: alcoholvrije schuimwijn.
Ingrediënten: gedealcoholiseerde schuimwijn (94%), suiker (5%), CO2 koolzuurgas (0,9%), zwaveldioxide (0,013%), ascorbinezuur (0,002%).

Carl Jung Mousseux. Mindful drinking: proost op alcoholvrije drankjes!
1«No level of alcohol consumption is safe for our health». World Health Organization, Jan. 2023, https://www.who.int/europe/news/item/04-01-2023-no-level-of-alcohol-consumption-is-safe-for-our-health.
2Police Fédérale/Federale Politie.
3A. Schmelzle, B. Lindemann, F.-J. Methner:«Sensory descriptive analysis and consumer acceptance of non-alcoholic beer». BrewingScience, Sept. 2013, 66(9):144-153.
4Daphne Dorgelo: «Forse stijging alcoholvrije dranken in België: “We hebben hoge verwachtingen van deze markt”.» Forbes België, 3 december 2024, https://www.forbes.be/nl/forse-stijging-alcoholvrije-dranken-in-belgie-we-hebben-hoge-verwachtingen-van-deze-markt/.
5Jérémy Kuprowski: «Communiqué de la Fédération des Brasseurs Belges à l'occasion de la Tournée Minérale». 3 février 2025, https://beer.be/actualites/communique-de-la-federation-des-brasseurs-belges-a-loccasion-de-la-tournee-minerale/.
6Jessica Gourdon: «Au restaurant, kéfirs et kombuchas au secours de sommeliers désœuvrés». Le Monde, 19 novembre 2024, https://www.lemonde.fr/economie/article/2024/11/19/au-restaurant-kefirs-et-kombuchas-au-secours-de-sommeliers-des-uvres_6401987_3234.html.