Het huidmicrobioom van dichtbij!
De huid is niet enkel het grootste orgaan van het menselijk lichaam, maar eveneens de eerste natuurlijke barrière. Er bevinden zich miljarden micro-organismen die het cutaan microbioom vormen en die ons beschermen tegen pathogenen. Een onevenwicht van het microbioom verzwakt de huid en geeft aanleiding tot kwalen.1
Het cutaan microbioom is het geheel van bacteriën, schimmels, virussen en mijten die te vinden zijn ter hoogte van onze huid. Het is uniek voor iedereen en de samenstelling ervan varieert van de ene zone van het lichaam tot de andere.1,2
De huidflora, een bondgenoot voor de gezondheid
De huid beschermt tegen agressies van buitenaf en dat is deels te danken aan het cutaan microbioom. Het heeft diverse functies zoals1…
- Het bestrijden van infecties. Bepaalde microben reageren als natuurlijke antibiotica. Ze dragen eveneens bij tot het behoud van een bepaalde zuurtegraad van de huid, hetgeen talrijke kiemen niet weten te waarderen.
- Het onder controle houden van ontstekingen en het bijdragen tot de genezing van wonden. De chemische signalen die worden uitgezonden door het microbioom kunnen het immuunsysteem activeren of deactiveren.
- Het bijdragen tot de goede werking van het immuunsysteem. De micro-organismen van de huid kunnen het immuunsysteem “waarschuwen” als ziekteverwekkers aanwezig zijn.
Een gezond microbioom bestaat uit een grote diversiteit van micro-organismen!1
Aanvallen op het huidmicrobioom
Merkwaardig genoeg wordt het microbioom vooral beïnvloed tijdens de eerste levensjaren van kinderen (met name als een baby wordt geboren via keizersnede of op natuurlijke manier). Ook al beschermen de micro-organismen van de huid ons, toch zijn ze niet onfeilbaar en kan de samenstelling ervan worden beïnvloed door genetische factoren, beschadigingen van de huid, slechte eetgewoonten, vervuiling, tabaksgebruik, enz.1,3,4
De aanvallen op het microbioom kunnen een onevenwicht veroorzaken (bijvoorbeeld in het geval van een kwetsbare of beschadigde huid), de zogenaamde dysbiose. Dit onevenwicht kan verantwoordelijk zijn voor diverse huidaandoeningen: eczeem, psoriasis, rosacea, slechte wondgenezing en andere.4
Hoe kan het cutaan microbioom beschermd worden?
Om het microbioom te beschermen, is het belangrijk om de huid goed te verzorgen.5,6
- Let op voor ontsmettende handgel, zeep en andere reinigende producten die de huid strippen.
- Reinig de huid correct met zachte reinigingsproducten en verwijder make-up nauwkeurig ‘s avonds.
- Hydrateer de huid met een aan je huid aangepaste crème (vergeet naast het gelaat, de hals en de rest van het lichaam niet). Dit versterkt de huidbarrière en is heilzaam in het geval van een huidaandoening.
- Hanteer een goede levenshygiëne: drink veel water (en beperk je alcoholverbruik), vermijd in ieder geval tabak, eet gezond en beweeg.
- In het geval van een huidaandoening of een ander gezondheidsprobleem, aarzel niet je arts te contacteren zodat de aandoening niet verslecht.
Gerelateerde producten
BLACK COUNTRY BALSAM
Black Country Balsam is een sterk occlusieve natuurzalf op basis van plantenharsen. Voor kloven, winterhanden en wintertenen, droge en beschadigde huid en gesprongen lippen.
1Byrd A., Belkaid Y. and Segre J. The human skin microbiome. Nat Rev Microbiol 16, 143–155 (2018). https://doi.org/10.1038/nrmicro.2017.157 2Mukherjee S., et al (2016). Sebum and hydration levels in specific regions of human face significantly predict the nature and diversity of facial skin microbiome. Scientific reports, 6(1), 1-11. 3Thompson K.G., et al. Variability in skin microbiota between smokers, former smokers, and nonsmokers. J Am Acad Dermatol. 2020 Sep;83(3):942-944. doi: 10.1016/j.jaad.2020.01.042. Epub 2020 Jan 28. 4De Pessemier B., et al. Gut-Skin Axis: Current Knowledge of the Interrelationship between Microbial Dysbiosis and Skin Conditions. Microorganisms. 2021 Feb 11;9(2):353. doi: 10.3390/microorganisms9020353. 510 skin care secrets for healthier-looking skin. American Academy of Dermatology Association 6Skin care: 5 tips for healthy skin. Mayo Clinic.