Dit groenteplaatbrood is heerlijk als bijgerecht bij soepen, salades of gewoon als gezonde snack. En omdat het Low FODMAP is, is het ook vriendelijk voor mensen met een gevoelige spijsvertering. Geniet ervan!
Ingrediënten
Voor 1 bakplaat, 4 personen
- 4 wortels (of 2 courgettes)
- 150 g havermeel (of havermout), boekweitmeel, volkoren rijstmeel of 120 g bananenmeel (of mengeling van deze soorten: vb. 45 g rijstmeel, 35 g havermeel, 30 g boekweitmeel en 40 g bananenmeel)
- 4 eieren
- 2 el kruiden (bijvoorbeeld Provençaalse kruiden (zonder ui en/of knoflook)
- Peper (en zout)
VOEDINGSWAARDE per portie: 236 kcal
12.4 g vet (3.6 g verz. vet); 32.4 g koolhydr.(5.6 g suiker); 15.2 g eiwit; 4.4 g vezels
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rasp en was de wortels (of was de courgette).
- Snijd de groente in stukken en vul de hakker tot ¾ vol met groentes.
- Mix tot er een soort groente ‘rijst’ ontstaat.
- Doe de groenterijst in een kom en herhaal tot je alle stukken groente hebt opgebruikt.
- Weeg ongeveer 400 g groenterijst af en meng met het meel, eieren en kruiden. Je kunt dit best met een houten spatel doen. Indien het beslag wat te vochtig is, voeg dan nog wat meel toe.
- Breng op smaak met peper (en zout) en roer tot alles goed gemengd is.
- Spreid het groentemengsel uit op de bakplaat (+/- 1cm dik). Gebruik hiervoor de bolle kant van een lepel.
- Bak het groente platbrood gedurende 25 à 30 minuten gaar in de oven.
- Haal de bakplaat uit de oven en keer hem om op een snijplank. Haal het bakpapier weg en snij het groente platbrood in stukken.
Bron: met dank aan www.fodmapp.be (Ann Parmentier en Jo Mons) – geïnspireerd op receptje van FODMAP foodies en MIND your feed