Ga naar de inhoud

Energiekoekjes: vegan, gezond en glutenvrij

Wie een energiedipje heeft of plots een hongertje voelt opkomen, vindt niet altijd makkelijk een gezond en glutenvrij tussendoortje. Misschien kan je eens ons recept voor ‘energiekoekjes’ uitproberen? Je kan ze makkelijk zelf maken en ze komen altijd wel ergens van pas. Ontdek het basisrecept, met drie ideetjes om te gaan variëren met wat jij het liefste lust!

Ingrediënten (voor ongeveer 6 porties)

  • 250 g glutenvrije bloem
  • 1 goed rijpe, geplette banaan
  • 55 g ontgeurde kokosolie, gesmolten
  • 120 ml ahornsiroop
  • 2 eenheden chiazaadjes + 6 eenheden water
  • 1 snuifje zout

Bereiding

    1. Meng de chiazaadjes en het water in een glas, en laat het mengsel 5 minuutjes rusten. Dit zal een soort gel worden.
    2. Meng de geplette banaan, de gesmolten kokosolie, de ahornsiroop, de gel van chiazaadjes en een snuifje zout in een grote kom.
    3. Roer er voorzichtig de bloem onder. Let erop dat je het geheel niet te lang door elkaar roert, zodat de koekjes niet te hard worden.
    4. Maak een bolvorm met het deeg en plaats het een uurtje in de koelkast vooraleer het deeg te gaan uitrollen.
    5. Bebloem je deegrol en je werkblad, en rol het deeg uit totdat je een dikte hebt van 0,5 cm.
    6. Maak vierkantjes met een grootte naar jouw keuze (maar maak ze niet té groot) en breng met een mespunt een X aan bovenop elk vierkantje. Zo zal het deeg niet gaan rijzen of uit elkaar vallen.
    7. Laat de repen zo’n 20 à 25 minuutjes bakken in een op 180°C voorverwarmde oven.

    Ziezo, nu moet je alleen nog maar eens proeven, warm of koud! Je kan de koekjes tot 3 dagen bewaren in de koelkast.

Onweerstaanbare koekjes als ontbijt, lunch of avondmaal!

Smakelijke ideetjes

Je zal merken dat deze koekjes makkelijk te maken zijn, en als tussendoortje of zelfs als maaltijd kunnen dienen. Laat je verbeelding de vrije loop of probeer onze favoriete varianten uit:

– als ontbijt: voeg gewoon enkele chocoladebolletjes toe aan het deeg (stap 2) en garneer de nog warme koekjes met bananenschijfjes en ahornsiroop;

– als lunchformaat: voeg grof gehakte stukjes gedroogd fruit vooraf toe aan het deeg, en eet je koekjes met vers fruit, confituur of verse kaas (of vegankaas, voor een volledig veganistische lunch);

– als avondmaal: voeg stukjes noot en gedroogde cranberries toe aan het deeg, en eet als ‘dipkoekjes’ met gebakken camembert uit de oven.

En jij, hoe lust jij jouw energiekoekjes het liefst? Kom snel je verhaal met ons delen op onze Facebook en Instagrampagina’s!

Gerelateerde producten

NOGLUTEN BAKMENGELING BASE

Glutenvrije witte bakmengeling op basis van glutenvrij tarwezetmeel, voor brood, gebak en patisserie. De bloem is een vaste waarde voor wie glutenvrij wil bakken. Ze staat garant voor topkwaliteit en een perfect bakresultaat.