Een glutenvrije kerst: 4 eenvoudige en feestelijke aperitiefreceptjes!
Nu de eindejaarsfeesten naderen, is het misschien tijd om je kerst-(of nieuwjaars) menu voor te bereiden. Ontdek hoe je je gasten kan verrassen met snelle, glutenvrije aperitiefreceptjes die eenvoudig te bereiden zijn en waarmee je ook makkelijk wat kan variëren!
Kleine vegetarische groententoetjes
– Ingrediënten (6 toetjes): 150 g kikkererwtenbloem, 200 g plantaardige melk, 100 g water, 100 g gegrilde groenten (of eender welke andere garnituur!), 1 soeplepel mosterd, 1 soeplepel gehakte bieslook, 1 teentje look, 1/2 koffielepel kurkuma, kruiden naar smaak.
– Voorbereiding: 1. Meng de bloem, de plantaardige melk, het water en de kruiden tot een homogene massa. 2. Voeg de mosterd toe, de bieslook en de look, en de gegrilde groenten voorgesneden in kleine stukjes en meng opnieuw alles samen. 3. Breng een beetje vetstof aan op kleine anti-aanbakvormen. Vul de vormen tot 3/4 met de bereiding. 4. Zet je toetjes 16 à 20 minuten in een op 250 °C voorverwarmde oven en serveer ze warm!
Wees creatief, je kan heel eenvoudig variëren bij elk recept
Minipizza’s als aperitiefhapje
– Ingrediënten (voor 4 personen): 80 g glutenvrije bloem, 50 ml water op kamertemperatuur, 5 g glutenvrije bakkersgist, olijfolie, een kleine pot tomatensaus, geraspte kaas, garnituur naar keuze (suggesties: stukjes vijg, verse kaas, balsamicocrème en noten).
– Voorbereiding: 1. Meng de bloem in een kom met het lauwe water. 2. Voeg de bloem en een soeplepel olijfolie toe. Meng tot je een gladde bol deeg krijgt. 3. Leg de bol deeg in een kom en bestrijk met een beetje olie. Dek de kom vervolgens af met een keukenhanddoek en laat het deeg 2 uur lang rijzen. 4. Smeer het deeg uit op een bebloemd werkblad, en maak vervolgens kleine rondjes met een diameter van 4-5 cm met behulp van een deegvormpje of een glas. 5. Garneer je minipizza’s en zet ze zo’n 10 à 15 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven. 6. Haal de pizza’s uit de oven, voeg een laatste scheutje olijfolie of enkele verse basilicumblaadjes toe en serveren maar!
Liefdeskerstomaatjes met sesam
– Ingrediënten (voor 6 personen): 250 g kerstomaten, 200 g suiker, 100 ml water, sesamzaadjes, 2 soeplepels balsamicoazijn.
– Voorbereiding: 1. Meng de suiker en het water in een kookpot en laat zachtjes opwarmen. Als het mengsel dikker begint te worden, voeg dan al roerend de balsamicoazijn toe. Laat koken op een heel zacht vuurtje tot de karamel klaar is. 2. Doe de sesamzaadjes in een bord of in een kommetje. 3. Prik de kerstomaatjes op houten prikkers, dompel ze één voor één onder in de karamel en rol ze daarna in de sesamzaadjes. 4. Leg ze op een vel bakpapier en wacht tot de karamel hard wordt vooraleer je ze opdient.
Welke recepten ga jij uitproberen tijdens de feestdagen? Heb je een favoriet glutenvrije feestrecept? Vertel ons er alles over op onze Facebook en Instagrampagina’s!
Het hele jaar door vind je ook andere handige recepten terug op de blog van Revogan!