Ga naar de inhoud

Duurzaam eten: goed voor jou én de planeet

Duurzaam eten: goed voor jou én de planeet

Het verband is misschien niet altijd duidelijk, maar ook onze voedingskeuzes hebben een impact op het milieu. Gelukkig is er ook goed nieuws. Met de juiste voeding verklein je je ecologische voetafdruk en bescherm je meteen ook je gezondheid. En dat zonder in te boeten aan plezier of smaak!1

Afhankelijk van de bron en de factoren die worden meegeteld, zou onze voeding in de top drie staan van menselijke activiteiten die de meeste broeikasgassen voortbrengen, samen met transport en wonen. Ruim een derde van onze koolstofvoetafdruk zou toe te schrijven zijn aan wat er op ons bord ligt.1
Het proces achter de productie2, de verpakking en het transport van onze voeding heeft een belangrijke impact op het milieu. Maar wat kunnen wij dan doen?

Focus op ecologisch eten

De voorbije vijftien jaar gingen steeds meer restaurants er prat op ecologisch te werk te gaan. Aan de basis liggen drie grote initiatieven:

  1. minder vlees en meer groenten serveren;
  2. inkopen bij lokale producenten (korte keten);
  3. verspilling tegengaan en afval opwerken (recyclage, compost).

Iedereen is zich intussen bewust van de noodzaak om anders te gaan eten. Op 8 juni 2024 (niet toevallig Wereldoceanendag) maakte de Marine Stewardship Council3 (MSC), een organisatie die ijvert voor duurzame visvangst, de resultaten van een enquête bekend. En wat blijkt? Van de ondervraagde Belgen zegt 43% minder rood vlees te eten dan twee jaar geleden. De motivatie: hun gezondheid, hun portemonnee en de klimaatverandering. Maar er zijn nog andere manieren om gezond en duurzaam te eten.

De voorbije vijftien jaar gingen steeds meer restaurants er prat op ecologisch te werk te gaan

7 tips om gezonde, duurzaam voeding op je menu te zetten

Ook onze overheid sprong mee op de ecologische kar. Vlaanderen bracht in 2021 een voedingsgids uit. De titel spreekt voor zich: ‘Eten volgens de voedingsdriehoek: goed voor jezelf en de planeet. Aanbevelingen en handelingsperspectieven voor een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon’4. De bedoeling? Uitleggen hoe je gezond eet (met het oog op minder obesitas, diabetes type 2, hart- en vaatziekten enz.) en tegelijk de planeet beschermt.

Het document reikt 7 grote tips aan om gezond, evenwichtig en duurzaam te eten en te drinken:

  1. Drink vooral kraanwater, want dat vereist geen transport of verpakkingen;
  2. Eet meer fruit en groenten, en het liefst nog van het seizoen en uit de streek. Nu vergeten groenten een comeback maken, kom je zo nog leuke verrassingen tegen;
  3. Eet meer peulvruchten, volle granen en noten, want die zitten vol plantaardige proteïnen en gezonde voedingsstoffen met weinig verzadigde vetzuren, wat goed is voor je hart en bloedvaten;
  4. Vervang rood vlees (de Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om er niet meer dan 300 g per week van te eten) en bewerkt vlees liever door gevogelte, vis en eieren;
  5. Eet en drink zo weinig mogelijk ‘lege calorieën’ (die geen enkele gezonde voedingsstof bevatten), zoals frisdrank, chips of snoep;
  6. Vermijd voedselverspilling door gericht boodschappen te doen, restjes te leren gebruiken, je eigen compost te maken enz.;
  7. Eet niet meer dan wat je lichaam nodig heeft. Luister naar je lichaam en leer honger en verzadiging te herkennen.

Neem ook eens een kijkje op onze blog! Je vindt er niet alleen de basisregels voor een gezonde en evenwichtige voeding, maar ook recepten die goed zijn voor je gezondheid én de planeet. Wat dacht je bijvoorbeeld van courgetterolletjes of spinazie-boekweitwraps? Eet smakelijk!

Drink vooral kraanwater

Hoe denk jij over ecologisch koken? Ben jij al anders gaan eten? Deel je tips en verhalen op onze Facebook en Instagrampagina’s!

1Nature: Food systems are responsible for a third of global anthropogenic GHG emissions | Nature Food, https://www.nature.com/articles/s43016-021-00225-9
2Food and Agriculture Organization of the United Nations, Emissions due to agriculture, ISSN 2709-0078.
3Marine Stewardship Council (MSC), https://www.msc.org/be/fr-be/journee-mondiale-de-l'ocean-2024 / version NL : https://www.msc.org/be/wereld-oceanen-dag-2024
4Eating According to the Food Triangle: Good for Yourself and the Planet, Departement Omgeving, Vlaanderen, https://www.gezondleven.be/files/voeding/Food-triangle-EN.pdf