De rol van vitamine D voor een sterkere immuniteit in de winter
Hoe stomen we ons lichaam best klaar voor de winter? Er zijn verschillende methodes: zet tegelijk in op nachtrust, sport en voeding. Allen hebben ze samen een versterkende werking. Bijvoorbeeld je vitamine D-gehalte optimaliseren, helpt om je immuunsysteem te versterken.
In de winter kan ons lichaam een tekort hebben aan bepaalde vitamines en mineralen. We kunnen namelijk extra vitamines D en C, magnesium, selenium en zink nodig hebben. Vitamine D heeft een bijzondere eigenschap: zij is de enige die het menselijk lichaam zelf kan aanmaken, dankzij de opname van zonlicht door de huid. De andere vitamines en mineralen kunnen we enkel via voeding binnenkrijgen. Door gebrek aan zonlicht in de winter komt een vitamine D-tekort dan vaak voor, wat de immuunreactie kan verzwakken.
Waarom is vitamine D zo belangrijk voor onze immuniteit?
Vitamine D is essentieel voor het reguleren van ons immuunsysteem. Deze vitamine helpt het immuunsysteem te activeren door de aanmaak van antimicrobiële peptiden te stimuleren en door de ontstekingsreactie te moduleren. Zoals blijkt uit meerdere studies1,2, kan een tekort aan vitamine D in verband worden gebracht met een verhoogd risico op luchtweginfecties, zoals verkoudheden, griep en zelfs COVID-19. Vitamine D speelt ook een rol in het moduleren van immuunreacties, zowel natuurlijke als adaptieve (immuniteit die tijdens het leven wordt opgebouwd). Hierdoor is het lichaam beter in staat om ziekteverwekkers (zoals bacteriën en virussen) te herkennen en te neutraliseren.
Dankzij vitamine D kan het lichaam bacteriën en virussen beter herkennen en neutraliseren
Hoe kan je je vitamine D-gehalte in de winter optimaliseren?
1. Door blootstelling aan de zon. De huid maakt vitamine D aan als ze wordt blootgesteld aan UVB-zonnestralen. In de zomer kan enkele keren per week 10 tot 30 minuten rechtstreekse blootstelling aan de zon (zonder zonnecrème) voldoende zijn om je vitamine D-gehalte op peil te houden. In de winter is dit echter vaak onvoldoende, vooral in regio’s zoals België! Meer algemeen is het in Noord-Europa moeilijk om tussen oktober en maart voldoende vitamine D aan te maken door blootstelling aan de zon. Daarom is een vitamine D-supplement tijdens deze maanden aangewezen.3
2. Door een vitamine D-supplement. Tijdens de winter is een vitamine D-supplement dus essentieel om het gebrek aan zonlicht te compenseren.3 De exacte dosis kan variëren naargelang je leeftijd, gewicht en huidskleur. Je arts kan je hierbij adviseren om, naargelang jouw profiel, eventueel een vitamine D-supplement te gaan innemen.
3. Door voeding dat rijk is aan vitamine D. Hoewel je uit voeding alleen vaak niet voldoende vitamine D kan halen, zijn bepaalde voedingsmiddelen wel rijk aan deze vitamine:
- vette vis (zalm, makreel, sardines),
- melkproducten die verrijkt zijn met vitamine D,
- eieren,
- bepaalde paddenstoelen (zoals cantharellen, eekhoorntjesbrood of morieljes).
Ons afweermechanisme ondersteunen: dankzij vitamine D, maar ook …
Samengevat zorgen we voor een stevige basis met een voldoende hoog vitamine D-gehalte door een combinatie van blootstelling aan zonlicht (wanneer mogelijk), specifieke voeding en een supplement. Voor een optimaal effect bij het algemeen ondersteunen van de immuunreactie kan deze strategie daarnaast ook nog gecombineerd worden met:
- een kwalitatieve nachtrust (7-9 uur slaap voor een volwassene),
- voeding met een hoge concentratie aan voedingsstoffen zoals vitamine C4, zink en selenium, voor een sterker immuunsysteem;
- ‘ontstekingswerende’ voeding, die rijk is aan antioxidanten (vezels, omega 3-vetzuren en kleurrijke groenten);
- matige lichaamsbeweging5.
Deze acties werken in synergie om het immuunysteem te versterken. Als je je eerst focust op je vitamine D-gehalte en daarbij geleidelijk aan die andere gewoontes aanneemt, dan zou je deze winter de gezondheidsvoordelen voor je immuniteit moeten merken.
Gerelateerde producten
SELENIUM-ACE+D+Zn
Selenium-ACE+D+Zn is een uiterst volledige en unieke één-per-dag-formule, een combinatie van de zes belangrijkste antioxidanten. Selenium-ACE+D+Zn is uitermate geschikt als dagdagelijks ritueel, maar ook net voor en tijdens de ganse winterperiode, in herstelperiodes, bij blootstelling aan zon, tijdens stressperiodes, bij vermoeidheid, enz.
1Grant W.B., Lahore H., McDonnell S.L., Baggerly C.A., French C.B., Aliano J.L., Bhattoa H.P.: «Evidence that Vitamin D Supplementation Could Reduce Risk of Influenza and COVID-19 Infections and Deaths», 2020, Nutrients, 12, 988. 2Gibbons J.B. & al.: «Association between vitamin D supplementation and COVID-19 infection and mortality», 2022, in Nature 12:19397. 3David A. Jolliffe, Carlos A. Camargo, John D. Sluyter, Mary Aglipay, John F. Aloia, Davaasambuu Ganmaa, & al.: «Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory infections: a systematic review and meta-analysis of aggregate data from randomised controlled trials», 2021, The Lancet Diabetes & Endocrinology, doi: 10.1016/s2213-8587(21)00051-6. 4Anitra C. Carr, Silvia Maggini: «Vitamin C and Immune Function», 2017, Nutrients, 9(11), 1211. 5J. Romeo, J. Wärnberg, T. Pozo, A. Marcos: «Physical activity, immunity and infection». June 2010, Cambridge University Press.